Analyse: Campagne in Barneveld zonder echte strijd

18 maart 2014 om 00:00 Voorpagina

BARNEVELD - De verkiezingscampagne van 2014 in de gemeente Barneveld gaat de geschiedenisboeken in als de campagne zonder echte thema's en de campagne zonder échte strijd. De campagnevoerders blonken uit door hun tomeloze inzet, maar benutten de mogelijkheid om het verschil te maken onvoldoende.

De miljoenen euro's kostende taken op het gebied van zorg en werk, die het rijk overhevelt naar gemeenten hebben hun schaduw duidelijk vooruit geworpen. De gemeente Barneveld krijgt er veel werk bij en moet - in vergelijking met het rijk - ook nog eens vijf miljoen euro besparen door de taken efficiënter uit te voeren. Dit bedrag komt bovenop een inmiddels bekend bezuinigingsbedrag van twee miljoen euro. Het gevolg: er is weinig ruimte voor nieuw beleid. In de verkiezingscampagne lag de nadruk daarom vaak op zaken die nu al goed gaan en onderwerpen waar relatief weinig geld mee is gemoeid.

De 'tamme' sfeer van de campagne werd doorgetrokken naar de verkiezingsdebatten van de Barneveldse Krant en de gemeente in Kootwijkerbroek, Voorthuizen en Barneveld. Hoe deden de lijsttrekkers het?

Koos van der Tang (SGP) maakte als nieuwkomer een solide indruk. Hij was niet zo nadrukkelijk aanwezig als zijn voorganger Gerard Schotanus, maar wist over het algemeen duidelijk waarover hij praatte. Zijn inbreng was vooral degelijk. Iets meer humor had geen kwaad gekund.

Ook het CDA nam een risico door een onervaren politicus voor de leeuwen te gooien. In Voorthuizen en Kootwijkerbroek speelden de zenuwen Henk Smit duidelijk parten. Dat resulteerde in enkele onhandige uitspraken, onder meer over wildplassen. Zijn beste optreden bewaarde de Zwartebroeker voor de laatste bijeenkomst in het Schaffelaartheater. In Barneveld maakte hij vaker zijn punt.

Zijn 'vlieguren' in de lokale politiek hebben Heimen Schuring (ChristenUnie) duidelijk goed gedaan. De Barnevelder voelde zich als een vis in het water op het podium. Hij liet zien over veel dossierkennis te beschikken en onderbouwde zijn bijdragen met een dosis humor.

Ook Jan Willem van den Born van de VVD toonde aan dat ervaring belangrijk is tijdens de debatten. De liberaal ging kritische vragen niet uit de weg en schuwde de confrontatie met andere partijen niet. Zijn poging om 'windmolens' tot hét thema van de verkiezingen te maken was slim, maar kwam niet helemaal uit de verf.

Monique Rosbergen van Pro'98 trok de lijn van de afgelopen jaren door: kritisch, maar constructief. Toch was ze een stuk milder dan tijdens de campagne van 2010. Is dit voor Pro'98 de manier om na jaren weer eens in het college te komen?

De erfenis van de ervaren Dick van Rheenen viel Judith van den Wildenberg, lijsttrekker van Burger Initiatief, duidelijk zwaar. In Kootwijkerbroek en Voorthuizen manoeuvreerde ze zich met haar vriendelijke uitstraling nog vrij handig door de debatten, maar in Barneveld werd haar gebrek aan dossierkennis pijnlijk blootgelegd. Een gevolg van onervarenheid.

De campagne zit er bijna op. Woensdag is het woord aan de kiezer. Rond middernacht zal blijken hoe de nieuwe gemeenteraad eruit komt te zien. Gezien de campagne is de kans op een politieke aardverschuiving klein.

Geertjan Jansen

Hans-Lukas Zuurman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie