'Windmolens alleen bij voldoende draagvlak'

15 april 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

BARNEVELD - De politieke partijen in Barneveld willen alleen meewerken aan de plaatsing van enorme windmolens als daarvoor voldoende draagvlak is binnen de gemeenteraad en bij de bevolking.

Dat werd maandagavond duidelijk tijdens een verkiezingsdebat met de lijssttrekkers in het Schaffelaartheater als reactie op de stelling 'Windmolens zijn fantastisch, als ze maar in zee staan'.

Aanleiding is het plan van de provincie Gelderland om windmolens te plaatsen op Barnevelds grondgebied. Daarvoor zijn volgens de provincie drie locaties mogelijk geschikt: 1.) Bij bedrijventerrein Harselaar-Oost, nabij de vuilstortplaats van Vink; 2.) In een zone langs de westkant van de snelweg A30, ten noorden van de A1 tot aan de gemeentegrens van Ede; 3.) Een gebied rond de snelweg A1 tegen de gemeentegrens van Nijkerk aan, ten westen van Terschuur.

De VVD is, zoals eerder gemeld, fel tegenstander van de komst van mega-windmolens met een hoogte tot 150 meter: een ashoogte van 105 meter en wieken van 45 meter, zoals lijsttrekker Jan Willem van den Born gisteravond nog eens bedadrukte. Hij verwees ook naar de gemeente Houten, waar al drie van deze soort molens staan en waar vanuit een woonwijk in de omgeving een miljoenenclaim is ingediend vanwege geluidsoverlast en waardedaling van woningen. ,,Bezint eer ge begint'', aldus Van den Born.

Pro'98 wil op termijn niet meer afhankelijk zijn van grote energiebedrijven, stelde Monique Rosbergen. ,,Daarvoor is een combinatie nodig van onder meer wind- en zonne-energie, gebruik van biomassa en mestvergisting. Harde voorwaarden voor toepassing, ook voor windmolens, zijn voor Pro'98: veiligheid, duurzame productie, efficiënte werkwijze en draagvlak bij de bevolking.''

Ook Henk Smit (CDA) pleitte ervoor om ,,veel breder na te denken over hoe om te gaan met duurzaamheid, inclusief windmolens. Tijdens de onderhandelingen voor de nieuwe coalitie moeten we daarvoor een visiedocument opstellen''. Smit wees, aanvullend op Rosbergen, ook op de mogelijkheden voor gebruik van aardwarmte.

,,In de basis willen we allemaal hetzelfde, namelijk milieuvriendelijk energie opwekken. Maar er is eerst gedegen onderzoek nodig. We moeten in ieder geval oppassen dat we niet door de provincie worden overvallen'', sloot Koos van der Tang (SGP) zich daarbij aan.

Judith van den Wildenberg (Burger Initiatief) stelde voor om, net als in de provincie Utrecht, met zoveel mogelijk Gelderse gemeenten samen één locatie voor te stellen voor windmolens. ,,Ik roep burgemeester en wethouders op daarover met de provincie en andere gemeenten in gesprek te gaan.''

,,Wij zijn tegen het van bovenaf opleggen van grote windmolenparken'', aldus Heimen Schuring (ChristenUnie). ,,Windmolens mogen er alleen komen als de omgeving daarmee instemt, anders moeten we er niet aan beginnen.''

Ook de zogenoemde 'zonne-akkers' - stukken land in het buitengebied met zonnepanelen - kwamen kort ter sprake. De meningen daarover zijn verdeeld. Terwijl Van den Born (VVD) dat omschreef als ,,een uitstekend idee'' en ook Rosbergen (Pro'98) positief reageerde, plaatsten Henk Smit (CDA) en Koos van der Tang (SGP) vraagtekens bij het verlies aan agrarisch (productie)gebied.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie