15 april 2015 om 00:00 Regio

Meer onderzoek naar Celtic Fields Lunteren

LUNTEREN - De Celtic Fields werden meer dan 3100 jaar geleden ontdekt en zijn honderden jaren gebruikt. Dat heeft archeologisch onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen uitgewezen. De Celtic Fields, ook wel raatakkers genoemd, zijn te vinden in Lunteren en hebben een bijzondere geschiedenis.

Speciale techniek

Het onderzoek is uitgevoerd door archeoloog Stijn Arnoldussen en is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Ede, provincie Gelderland en Stichting Geldersch Landschap & Kasteelen.Voor het onderzoek heeft Arnoldussen een speciale techniek gebruikt waarmee hij de ouderdom van zandkorrels bepaalde. Het onderzochte complex op de Goudsberg in Lunteren was

vermoedelijk 210 hectare groot in de prehistorie. Dit zijn ongeveer 420 voetbalvelden bij elkaar.

Door handmatig testputten te graven en grondmonsters van de aardewallen in Lunteren uit te werken is de ouderdom van de Celtic Fields bepaald. De wallen werden rond 1100 voor Christus opgericht en waren 700 jaar later waarschijnlijk nog steeds in gebruik.

De Celtic Fields in Lunteren zijn het duurzaamste historisch cultuurlandschap tot nu toe. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de

wallen zijn opgebouwd met plaggen uit natte heidevelden, natte elzenbroekbossen of beekdalen. Door de jaren heen ontstonden ongeveer 1 meter hoge aarden wallen om de veldjes heen.

Nog meer onderzoek

Ondanks deze belangrijke ontdekkingen is er volgens de onderzoekers nog genoeg te leren. ,,We weten nu de ouderdom van enkele wallen uit twee Nederlandse Celtic Fields, maar hoe precies de agrarische gebruikswijze was en wat er in Celtic Fields in andere delen van Nederland gebeurd, is nog steeds niet bekend", aldus Arnoldussen. De onderzoeken blijven dus verder gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie