'Zonneakkers' in Gelderse Vallei

17 maart 2014 om 00:00 Voorpagina

BARNEVELD/REGIO - De Gelderse Vallei leent zich bij uitstek voor de aanleg van zogeheten zonneakkers, terreinen in het landelijk gebied met stroken zonnepanelen, schuin opgesteld om zonlicht op te vangen. Daarmee zou het landschap echter veranderen in een nieuw type, met een industriële uitstraling.

Dat stelt ruimtelijk adviseur Ingeborg Thoral in haar studie 'Energielandschappen', die vandaag is gepresenteerd. In haar onderzoek wijst Thoral er op dat gezien de impact op het landschap het de voorkeur heeft om zonnepanelen te plaatsen op bouwwerken, zoals staldaken en geluidsschermen. ,,Zonneakkers komen pas aan bod, daar waar dit tot aantrekkelijke zoneverkavelingspatronen in het landschap leidt en er geen conflicten met andere functies ontstaan. Anders dan windmolens die een klein ruimtebeslag, maar een grote visuele impact hebben, hebben zonneakkers een groot ruimtebeslag. Een zonneakker moet een aantal hectares groot zijn om rendabel te zijn en is dus een redelijk ruimteslurpende functie die behoorlijk zichtbaar is in het landschap. Het is de uitdaging om met dit spiegellandschap van net onder of boven ooghoogteniveau een nieuwe omgevingskwaliteit te creëren. Met name nieuwe functiecombinaties bieden hierbij perspectief, als ook zonneakkers die toegankelijk zijn voor het publiek en een nieuw belevingslandschap vormen."

De Gelderse Vallei is daar volgens Thoral geschikt voor, omdat hier al zogeheten opgaande beplanting bestaat. ,,Daardoor is het laadvermogen van het mozaïeklandschap het grootst." Opgaande beplanting zou ervoor zorgen dat de zonnepanelen niet al te veel in het zicht liggen.

De studie richt zich op verschillende mogelijke ontwikkelingen voor duurzame energie, met name in de provincie Utrecht. Zo wordt in het onderzoek ook gekeken naar energieopwekking uit biomassa en plaatsing van megawindmolens. Ook de provincie Gelderland zoekt naar geschikte locaties voor zulke windmolens, met een hoogte van 120 meter, zo meldde deze krant eerder. Momenteel werkt de gemeente Barneveld hiervoor aan een windvisie.

De zonneakkers kunnen volgens Thoral een alternatief zijn voor de windmolens. ,,Rekenkundig levert één windmolen grofweg eenzelfde hoeveelheid energie op als een zonneakker met een omvang van tien tot twintig hectare."

Thoral stelt voor het idee uit te werken in een digitale zonneatlas, om daarna mogelijke proefgebieden voor zonneakkers te markeren. Daarnaast zou het wat haar betreft goed zijn ruimtelijke experimenten de ruimte te geven. Bij de provincie Gelderland kon vanmorgen nog geen reactie gegeven worden op het idee om zonneakkers te plaatsen in de Gelderse Vallei.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie