Weinig extra publiek in Barneveld door gratis parkeren

13 maart 2014 om 00:00 Voorpagina

BARNEVELD - De proef met gratis parkeerdagen in het centrum van Barneveld eind vorig jaar leidde nauwelijks tot extra winkelend publiek, terwijl de parkeerdruk door langparkeerders wel hoger was. Fietsgebruik werd er niet door gestimuleerd, terwijl de gemeente wel 25.000 euro aan parkeergelden miste.29

Dat blijkt uit de gemeentelijke evaluatie van de proef, die op meerdere dagen in december gehouden werd, onder meer in de kerstvakantie. De actie was met name bedoeld om winkeliers te ondersteunen in tijden van recessie, maar een ,,significante toename"' van bezoekers bleef uit, schrijft het college op basis van waarnemingen van gemeentelijke toezichthouders en informatie van 150 enquêtes onder parkeerders.

Tegelijkertijd was de parkeerdruk wel een stuk hoger dan gebruikelijk, met name door een verschuiving van langparkeerders vanaf het gratis terrein de Vetkamp naar parkeerterreinen dichterbij het centrum. ,,Er werd veelal door winkelpersoneel lang geparkeerd op prominente plaatsen dicht bij de winkels, hetgeen niet uitnodigend is voor het winkelend publiek en de doorstroming op de terreinen niet bevordert", aldus de gemeente in de evaluatie. Daarnaast zorgde de proef niet, zoals van tevoren gedacht, voor stimulering van fietsgebruik en miste de gemeente ongeveer 25.000 euro aan inkomsten uit parkeergelden.

Op basis van waarnemingen van de boa's leidde de proef op sommige terreinen tot overvolle pleinen en filevorming omdat automobilisten moesten zoeken naar een vrije plaats. Daardoor werd er ook op stoepen of in het groen geparkeerd. ,,Als men daar door de toezichthouders op werd aangesproken, werd geantwoord dat 'het parkeren toch gratis' was", meldt de evaluatie.

Anderzijds kwam uit de enquêtes naar voren dat parkeerders de poef wel waardeerden. Gemeentewoordvoerder Bertil Rebel: ,,We gaan met deze gegevens in de hand wel binnenkort nog in overleg met de Barneveldse Middenstands Vereniging om te horen hoe de winkeliers het project hebben ervaren en ook die bevindingen mee te wegen. Zo hebben we van sommige ondernemers gehoord dat ze tijdens de proefperiode wel degelijk een betere omzet draaiden."

Op basis van dat overleg wordt daarna besloten of de proef alsnog dit jaar een vervolg krijgt, of er wellicht ideeën zijn om de proef aan te passen. ,,Te denken valt bijvoorbeeld ook aan het werken met parkeerschijven, waarmee langparkeerders geweerd worden."

Het project wordt ook besproken met Centrum Ontwikkeling Barneveld en het wijkplatform Barneveld-centrum.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie