Kootwijkerbroek wil zelf 'first responder' regelen

15 april 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

KOOTWIJKERBROEK - De bevolking van Kootwijkerbroek wil zelf een kleine personenauto regelen, uitgerust met een defibrillator (AED), waarmee brandweerlieden snel kunnen uitrukken naar mensen met een hartstilstand.

Dat zei Kootwijkerbroeker Gert-Jan Dokter dinsdagavond tegen de lijsttrekkers van de politieke partijen tijdens een verkiezingsdebat in kulturhus De Essenburcht. ,,Voor een paar duizend euro hebben we zo'n auto beschikbaar'', aldus Dokter.

Burgemeester en wethouders van Barneveld besloten al in 2010 om te bezuinigen op de 'first respondertaken' voor de korpsen van Kootwijkerbroek, Zwartebroek en Garderen en die over te hevelen naar de nieuwe personeelmateriaalwagens. Zolang er geen extra kosten waren, zouden de 'first responder'-auto's blijven rijden. Die kosten zijn er nu wel vanwege nieuwe regels rond de sirenevoering bij de nieuwe regionale brandweer. De korpsen in de gemeente Barneveld vallen sinds januari onder de regiobrandweer.

Het korps in Kootwijkerbroek heeft geen kleine personenauto, maar tijdelijk een ander first respondervoertuig. Dat zet kwaad bloed in het dorp, omdat ,,elke seconde bij een hartstilstand telt'', aldus Dokter.

De lijsttrekkers steunen de wens van Kootwijkerbroek voor een snelle 'first responder'-auto, maar verwijzen naar de regionale brandweer. ,,Daar zijn we aan overgeleverd'', aldus Jan Willem van den Born (VVD).

,,Het is uit onze handen geglipt'', voegde Koos van der Tang (SGP) toe. ,,Ik doe een beroep op de bevolking, als er een initiatief is om het zelf te regelen, moet men dat zeker doen. De burgemeester is de contactpersoon richting de regiobrandweer. Bel de burgemeester.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie