Eierautomatiek in hartje Barneveld

12 maart 2014 om 00:00 Voorpagina

BARNEVELD - In het buitengebied zijn ze inmiddels wel bekend, eierautomaten waar klanten verse eieren 'uit de muur' kunnen halen. Vaak staan ze bij de pluimveebedrijven waar de eieren direct vers vandaan komen. Vanaf vrijdag krijgt dit fenomeen een nieuw hoofdstuk. Voor het eerst wordt een dergelijke eierautomatiek geplaatst in een dorps- of stadscentrum en wel in, hoe kan het ook anders, Barneveld.

Firma Van de Vis uit Voorthuizen plaatst hier aan de Kapteijnstraat een eierautomaat, een speciaal ontwerp met een overdekte zuil en een ei als 'eyecatcher' daarbovenop. Wethouder Aart de Kruijf zal deze 'automatiek' vrijdagochtend officieel onthullen.

De automaat wordt straks dagelijks gevuld met verse eieren. ,,'s Morgens gelegd en 's middags liggen ze in de verkoopautomaat, verser kan niet", aldus Evert-Jan van de Vis, die een legkippenbedrijf en een eigen eierpakstation aan de Lankerenseweg in Voorthuizen heeft. Voor hem is de automaat een logische stap. ,,We verkopen een deel van onze eieren op de boerderij, ook via een eierverkoopautomaat. Mensen komen daarvoor speciaal naar ons toe. Daarom dachten wij: 'waarom komen wij niet met onze eieren naar de mensen toe?'"

Ook adviseur Steven van Westreenen, die Van de Vis bijstond in het aanvragen van de vergunningen voor de automaat, is enthousiast. ,,Het is uniek voor Nederland wat hier gebeurt. Het is een mooi voorbeeld van lokale duurzaamheid, waarbij de band tussen burger en boer versterkt wordt."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie