'Fietspad verstoort woonwijk Slangenburg'

15 april 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

BARNEVELD - Het geplande fietspad dat de nieuwe wijk Eilanden-Oost in Barneveld moet verbinden met het dorp, zal verkeersonveiligheid en verstoring van de buurt rond Slangenburg met zich meebrengen. Dat stelt bewoner Gijs Versteeg, naar eigen zeggen namens ruim twintig aanwonende adressen. ,,Wij zien liever een andere oplossing."

Door Wouter van Dijk

De buurt heeft dan ook hierover een inspraakreactie ingediend bij de gemeente Barneveld, meldt Versteeg. Maandag meldde deze krant over het voorontwerp bestemmingsplan voor de nieuwe wijk Eilanden-Oost. Ten noorden van deze nieuwe wijk is een fietsbrug over de Barneveldse Beek integekend met een fietsroute die uit moet komen op Slangenburg. Vanaf daar moeten fietsers vervolgens geleid worden richting het bestaande fietspad bij de oversteek ter hoogte van de Rooseveltstraat.

Versteeg: ,,En dat vinden wij geen goed plan. We wonen nu, ruim dertig jaar, in een rustige kindvriendelijke wijk. Krijgen we straks te maken met grote groepen fietsers dwars over het woonerf en over een bestaand pleintje, dan vrezen we dat dat de wijk behoorlijk aantast. Een speelweide voor kinderen zal verdwijnen, vrezen we, net als een zandbak en een bankje vlakbij. Daarnaast vragen we ons ook af wat voor aanpassingen er gedaan zullen worden voor de doorrijdbaarheid van Slangenburg. Over het algemeen brengt het fietspad met name voor de kinderen niet alleen verkeersonveiligheid met zich mee, maar verstoort dat ook het hele karakter van de buurt. Dat vinden we heel jammer."

Hoeveel fietsers straks gebruik zullen maken van dit pad en de fietsbrug, vindt Versteeg moeilijk in te schatten. ,,Maar als je weet dat de nieuwe wijk ruim 300 woningen kent en de nieuwe route ook interessant is voor fietsers van en naar Veller, kun je je voorstellen dat het hier behoorlijk druk kan worden. Qua verkeersveiligheid maken we ons ook zorgen over een vreemde knik in het fietspad. De fietsers kunnen niet rechtdoor fietsen, zoals wel bij de doorsteken van Veller het geval is. We hebben het gevoel dat het fietspad een beetje tussen de bestaande woningen door gewringd wordt."

Een alternatief zou wat de buurt betreft zijn de fietsroute aan te passen via ofwel de bestaande fietsbrug ter hoogte van de Woudseweg of via de Lunterseweg. ,,Dat kost fietsers een paar honderd meter omrijden, maar daarmee blijft onze buurt leefbaar." Een andere oplossing ter hoogte van het grasveld bij Cannenburg zou wat hem betreft bespreekbaar zijn met de bewoners daar.

In het artikel van maandag werd gesproken over een concreet plan voor de nieuwe wijk. Versteeg: ,,Wat ons betreft staan we nog maar aan het begin van discussies over inpassing van deze wijk, dus dat is allerminst concreet."

Maandag meldde het college in deze krant de inspraakreacties te beoordelen om te bepalen of die nog aanleiding geven het plan aan te passen. Daarna volgt nog de procedure voor het bestemmingsplan. Op zijn vroegst eind dit jaar kan gestart worden met het bouwrijp maken van de grond, waarna de bouw start.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie