Neboplus wil naar Voorthuizen

11 maart 2014 om 00:00 Voorpagina

VOORTHUIZEN - Woonzorgcentrum Neboplus uit Barneveld onderzoekt de komende maanden de mogelijkheid een dependance te starten in Voorthuizen, op een locatie naast de hervormde kerk aan de Kerkstraat. Op zijn vroegst in 2016 zou hier een zorgcomplex met globaal zo'n 25 wooneenheden opgeleverd kunnen worden.

Door Wouter van Dijk

Dat meldt directeur Henk de Waard van Neboplus desgevraagd. ,,De komende periode gaan we met name de zorgbehoefte in Voorthuizen in kaart brengen, maar het signaal is in ieder geval dat die behoefte er wel degelijk is", zegt hij. ,,Ook zullen we in dat onderzoek nader beschouwen wat voor soort zorg we in deze dependance zouden willen aanbieden. We denken aan een concept dat we 'scheiden van wonen en zorg' noemen."

Neboplus sluit daarmee aan op het initiatief om hier een woonzorgcomplex met drie woonlagen te bouwen in de voormalige pastorietuin, globaal tussen de Kerkstraat en de Rembrandtstraat. Neboplus heeft nu een intentieverklaring getekend met de ontwikkelaar van het plan, in overleg met de hervormde gemeente. Deze krant maakte begin dit jaar al melding van de plannen voor een woonzorgcomplex op deze plek, nadat het college van burgemeester en wethouders aangaf in principe geen belemmeringen te zien. ,,Met Neboplus hebben we nu een betrouwbare en stabiele partner gevonden die interesse heeft hier aan de slag te gaan", zegt planontwikkelaar Gijsbert Jansen van Jonkers Vastgoed uit Amersfoort, die het plan samen met bouwbedrijf Van Bekkum uit Amersfoort begeleidt. ,,Afhankelijk van het behoefte-onderzoek zullen we op een later moment intekenen hoeveel wooneenheden er exact in het pand gaan komen." De hervormde achtergrond van Neboplus is geen vereiste, maar kan volgens Jansen wel een voordeel zijn voor toekomstige bewoners. ,,Met name voor bewoners met een kerkelijke signatuur kan het prettig zijn zo vlakbij de kerk te wonen." Dat laatste beaamt De Waard. ,,De identiteit vormt wat ons betreft een meerwaarde." Dat stelt ook Martin Boer, voorzitter van kerkrentmeesters van de hervormde gemeente. ,,Het zou heel mooi zijn als midden in onze kerkgemeenschap Neboplus woningen kan aanbieden met zorg die is gebaseerd op onze gedeelde overtuiging." De nieuwe dependance heeft volgens De Waard geen directe consequenties voor het centrum in Barneveld, met momenteel 84 plaatsen. ,,Al zijn er wellicht huidige bewoners afkomstig uit Voorthuizen die straks zouden willen terugverhuizen, maar verder is dit een extra locatie. Voor ons is dat een strategische zet." Of Neboplus daarmee een directe concurrent wordt van zorgcentrum Nieuw Avondrust? ,,Ik zie het meer als aanvulling voor Voorthuizen", zegt De Waard. ,,Natuurlijk zijn wij een andere partij, maar als daar in Voorthuizen voldoende behoefte is, is dat geen probleem. Bovendien geeft dat voor Voorthuizenaren de mogelijkheid te kiezen."

Op zijn vroegst in 2016 zou het woonzorgcentrum geopend kunnen worden, melden Neboplus en de planontwikkelaar met een slag om de arm. Jansen: ,,Eerst moet er nog een uitgewerkt plan komen en moet de bestemmingsplanwijziging nog beoordeeld worden door de gemeente, dat kost tijd."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie