Ondersteuners GGZ bij huisartsen

15 april 2015 om 00:00 Regio

SCHERPENZEEL - Nog lang niet alle huisartspraktijken in Nederland zijn zover, maar bij huisartsen van Het Foort zijn sinds begin dit jaar twee praktijkondersteuners GGZ (geestelijke gezondheidszorg) aanwezig. Erica Drewes en Nella van Dijke houden zich bezig met het begeleiden en ondersteunen van mensen die wat extra aandacht nodig hebben voor hun psychische gesteldheid. Een taak die tot voor kort grotendeels bij de huisarts lag, tenzij hij of zij de patiënt doorverwees naar een GGZ-instelling of hulpverlener.

Door Janneke Hek

,,Zo zijn de lijnen korter en is de drempel om hulp te vragen minder hoog, is mijn ervaring", vertelt Drewes.

Sinds 1 januari van dit jaar is zij één dag in de week werkzaam bij de huisartsen van Scherpenzeel om hulp bij psychische problemen te verlenen.

,,In deze tijd is er veel behoefte aan extra zorg en begeleiding bij psychische nood. De uitvoering van geestelijke gezondheidszorg is sinds 1 januari steeds meer bij de huisartsen neergelegd en het is aan de huisarts hoe dit ingevuld wordt. Dit kan doordat de huisarts zelf deze hulp blijft verlenen, naast het uitgebreide takenpakket wat zij vaak al hebben. Of er wordt gekozen voor een praktijkondersteuner. De huisartsen van Het Foort kozen voor deze optie", licht Drewes verder toe. Drewes is opgeleid als

verpleegkundige met een specialisatie in GGZ en heeft hier ook ruime ervaring in.

Naast Drewes, die zich op volwassenen richt, is ook Nella van Dijke actief als praktijkondersteuner GGZ bij Het Foort. ,,Ik richt me op kinderen en jongeren als orthopedagoog. Ik heb een ruime ervaring in de GGZ en ik vind vooral het preventieve karakter van het werk als praktijkondersteuner GGZ belangrijk. Wanneer je een probleem vroegtijdig onderkent, is er nog veel mogelijk om te voorkomen van kinderen of jongeren verder vastlopen", aldus Van Dijke.

Drewes: ,,Het is mooi om te zien dat door deze laagdrempelige manier van werken, je mensen met soms maar drie gesprekken al kunt helpen. Uiteindelijk is de huisarts verantwoordelijk, maar wij adviseren hen bij de te nemen stappen. De start in Scherpenzeel ervaren we als heel goed. Een fijne bevolking om mee te werken."

Niet alleen mensen die lopen met korte of langere psychische klachten kunnen bij de twee dames terecht, maar ook voor chronische psychiatrische patiënten met een stabiel verloop kunnen de twee ingezet worden. ,,Zo kunnen we voorkomen dat iemand bij een dreigende terugval niet gelijk naar een GGZ-instelling verwezen moet worden", vult Van Dijke aan.

Belangrijk is om samen met de man, vrouw of kind die bij Drewes of Van Dijke in de stoel belandt, te kijken wat er wel goed gaat. ,,We willen vooral aansluiten bij wat werkt en wat eventueel in het verleden heeft gewerkt. Soms kan men denken: 'O ja, dat hielp in het verleden ook en daarop terugvallen', met goed resultaat." Beiden zijn het eens: ,,Praten helpt, echt."

Vanaf 2015 wordt jeugdzorg bij de gemeente ondergebracht. Dit is een landelijke tendens die Van Dijke zorgen baart. ,,Wij kunnen hier zeker een goede partner bij zijn. Door de betreffende ambtenaar te ondersteunen wat jeugdzorg betreft. En overleg is altijd mogelijk", benadrukt ze Dokter Mulder: ,,We zijn blij zulke kundige en gemotiveerde krachten te hebben kunnen aantrekken en beschouwen hen nu al als waardevol en onmisbaar".

De twee praktijkondersteuners zijn op dit moment iedere dinsdag aanwezig bij huisartsen van Het Foort. Er is in principe eerst een gesprek met de eigen huisarts nodig voor men een afspraak met Drewes of Van Dijke kan maken.

Nella van Dijke (links) en Erica Drewes ondersteunen van mensen die wat extra aandacht nodig hebben.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie