Barneveld steunt lokaal energiebedrijf

5 maart 2014 om 00:00 Voorpagina

BARNEVELD - De gemeente Barneveld ondersteunt het initiatief om in Barneveld een lokaal energiebedrijf op te zetten. Dit bedrijf moet duurzame energie en energiebesparing voor bedrijven en burgers mogelijk maken.

Door Wouter van Dijk

Dat meldt wethouder Hans van Daalen. Eerder al werd duidelijk dat een groep ondernemers vanuit de denktank 'klimaat en duurzaamheid' werkt aan het plan voor een lokaal energiebedrijf. ,,Om hier een professionele organisatie van te maken, gaan we als gemeente dit initiatief ondersteunen." In eerste instantie moet er een bedrijfsplan komen en subsidie aangevraagd worden bij de provincie Gelderland. De gemeente draagt bijna 26.000 euro bij, de provincie wordt om een bijdrage van 30.000 euro gevraagd.

Daarnaast participeren ook onder meer Leertouwer, de Rabobank, Woningstichting Barneveld, Schuiteman accountants en innovatiemakelaar Wicha Benus in het plan.

Van Daalen: ,,Vergelijkbare lokale energiebedrijven bestaan elders in het land al, maar het unieke aan dit plan is dat het accent ligt op samenwerking van lokale partijen om samen projecten op te zetten voor duurzame energie. Feitelijk gezien kunnen bedrijven en burgers via een fonds in de organisatie participeren om samen te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen. Zo kun je, ook als je in een appartementje woont en geen dak hebt voor zonnepanelen, toch hierin investeren en de lusten ontvangen in de vorm van goedkoper stroom. Particulieren mét daken kunnen hun ruimte beschikbaar stellen voor zonnepanelen, zonder dat ze zelf moeten regelen waar de opgewekte stroom naartoe gaat. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de gezamenlijke en dus goedkopere inkoop van zonnepanelen. Tot nu toe is het plaatsen van zonnepanelen nog vooral een particuliere aangelegenheid, via dit nieuwe systeem maken we een professionaliseringsslag. Dit ontstijgt het hobbyisme, waardoor investeren in duurzame energie voor veel mensen binnen het bereik komt te liggen." Ook andere vormen van duurzame energie, bijvoorbeeld windenergie via private windmolens, kunnen binnen dit bedrijf geregeld worden.

Van Daalen: ,,De komende maanden gaan we aan de slag om alle ideeën uit te werken, eind dit jaar moet er een duidelijk exploitatieplan liggen, waarna we daadwerkelijk aan de slag kunnen. Als gemeente hebben we vertrouwen in dit plan, vooral omdat binnen deze organisatie verschillende partijen samenkomen die hun kennis op verschillende vlakken kunnen delen. Denk vooral ook aan wet- en regelgeving waar initiatiefnemers tegenaan lopen. Ook dat kan binnen het energiebedrijf geregeld worden." Daarnaast valt de ontwikkeling volgens Van Daalen ook binnen de gemeentelijke doelstelling om duurzame energie een impuls te geven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie