Afbeelding
Archief BDUmedia

Provincie vraagt uitleg bezuinigingsplan Barneveld

3 maart 2014 om 00:00 Voorpagina

BARNEVELD - De provincie Gelderland wil binnen enkele weken, in ieder geval vóór de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 19 maart, een helder plan van de gemeente Barneveld als het gaat om komende bezuinigingen. Dit vanwege oplopende structurele tekorten, tot 2,4 miljoen euro in 2017.29

Dat meldt de provincie in een brief aan de Barneveldse gemeenteraad, die vorige week verstuurd is. Op basis van de ingediende begroting van de gemeente voor 2014-2017 concludeert de provincie dat structurele tekorten voor Barneveld 1,2 miljoen euro bedragen, oplopend tot 2,4 miljoen in 2017. ,,De voorliggende begroting omvat echter geen aanzet tot een dekkingsplan voor deze meerjarige tekorten. Gelet op de omvang van het geraarmde begrotingstekort van volgend jaar mag nu geen kostbare tijd meer verloren gaan", aldus de provincie, die om snelheid maant.

De provincie vraagt de gemeente daarom een inventarisatie van nieuwe bezuinigingen nog vóór de aankomende verkiezingen in gang te zetten om naar eigen zeggen te voorkomen dat het nieuw aan te treden gemeentebestuur onvoldoende in staat wordt gesteld de noodzakelijke nieuwe dekkingsmaatregelen tijdig te nemen. Om evenwicht te brengen in de begroting moet volgens de provincie in 2015 al 1,2 miljoen euro effectief bespaard worden. ,,Er kan dus niet alleen volstaan worden met tijdige besluitvorming."

In een eerste reactie meldt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel dat het college van burgemeester en wethouders momenteel werkt aan het bezuinigingsplan. ,,Zoals we eerder gemeld hebben, concretiseren we nu een aanvullend pakket van 700.000 tot 800.000 euro, waarvoor we we nu ook nadrukkelijk naar de gemeentelijke organisatie kijken. Dit plan wordt morgen gepresenteerd. Het zijn overigens geen nieuwe bezuinigingen, maar waren al onderdeel van de totale bezuinigingstaakstelling."

Voor wat betreft het signaal van de provincie dat er ook voor de komende periode belangrijke keuzes gemaakt moeten worden, zegt Rebel: ,,Daarin herkent het college zich. Tussen het moment van het versturen van de begroting in november en nu is inmiddels veel gebeurd. We gaan daarom graag snel een gespek aan met de gedeputeerde om dit toe te lichten."

Besparen op de bedrijfsvoering probeert de gemeente naar eigen zeggen al langere tijd door bijvoorbeeld taken uit te besteden, inkoop gezamenlijk te doen met de gemeente Ede en meer onderzoeken zelf uitvoeren in plaats van via externe bureaus. Gedwongen ontslagen van ambtenaren zijn niet aan de orde. ,,Al zal wel gekeken worden of vrijkomende functies weer opgevuld worden of niet. Via 'natuurlijk verloop' zal ook hier een besparing te vinden zijn."

Voor wat betreft verdere toekomstige bezuinigingen werkt een eerder ingestelde 'besparingscommissie' waarbinnen alle partijen uit de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn, aan een actieplan voor bezuinigingsmogelijkheden. Rebel: ,,Zo kan de keuze waarop komende jaren bezuinigd moet worden nu tijdens de coalitiegesprekken helder in beeld gebracht worden."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie