'Aanpak jeugdoverlast heeft effect'

1 maart 2014 om 00:00 Voorpagina

Dat meldt veiligheidscoördinator Dirk Klein van de gemeente Barneveld desgevraagd, naar aanleiding van recente politiecijfers over het aantal meldingen van jeugdoverlast. Afgelopen jaar was sprake van 193 meldingen, tachtig minder dan in 2012. Ook de jaren daarvoor lag het aantal meldingen van overlast hoger. Meldingen gaan dan vaak over lawaai, hard praten, brommeroverlast en alcoholgebruik op straat. Zwaardere klachten als vernielingen of drugsgebruik vallen hierbuiten.

BARNEVELD - De gezamenlijke aanpak van jeugdoverlast door de politie en de gemeente Barneveld heeft effect. Sinds 2009 is het aantal meldingen fors gedaald. Overlast beperkt zich daarnaast tot met name geluidsoverlast en openbaar alcoholgebruik. Echt crimineel gedrag onder deze groepen jongeren komt niet tot nauwelijks voor.

Volgens Klein is de daling een direct resultaat van de nieuwe striktere en consequente aanpak van jeugdoverlast, waar Barneveld in 2009 mee gestart is. ,,Tot 2009 was sprake van relatief veel jeugdoverlast in Barneveld", zegt Klein. ,,Dat kwam niet alleen naar voren via cijfers van de politie, maar ook de veiligheidsmonitor van de gemeente gaf dat aan." Het was dé aanleiding voor de gemeenteraad om dit probleem als prioriteit in het veiligheidsplan op te nemen en te starten met een zogeheten stappenplan. ,,Kortgezegd komt het erop neer dat alle partijen inmiddels weten welke stappen in welke volgorde we nemen om jeugdoverlast tegen te gaan. In eerste instantie komen meldingen vaak binnen bij de politie en gaat de wijkagent polsen wat er speelt. Er volgen gesprekken met de jongeren. Stap twee houdt in dat een boa, een toezichthouder van de gemeente, een maand lang surveilleert op de overlastplek en samen met een jongerenwerker van de gemeente contact zoekt met de jongeren."

Lost het probleem zich dan nog niet op, dan volgt een bijeenkomst vanuit de gemeente, waarbij ook de wijkagent, de jongeren, de buurt en bijvoorbeeld het wijkplatform of winkelpersoneel bij betrokken wordt, zegt Klein. ,,De ervaring is inmiddels dat dit systeem werkt en dat in bijna alle gevallen met name stap twee uiterst effectief is. Echt om de tafel gaan en met alle partijen de problemen bespreken is minder vaak nodig. Het idee is dat we overlast aanpakken voordat het verder uit de hand loopt."

In het uiterste geval kan de gemeente via het 'zero-tolerance' beleid overgaan tot gebiedsverboden voor bepaalde jongeren. ,,Dat is sinds 2009 vier keer gebeurd. Uit ervaring weten we dat we hier terughoudend in moeten zijn. Eerst via gesprekken een oplossing zoeken is veel effectiever." Een ander middel is het inzetten van mobiele camera's. Die aanpak werkte afgelopen tijd met name bij schoolpleinen.

Bekende plekken waar overlast plaatsvindt, zijn onder meer schoollocaties aan de Lijsterhof in Barneveld, het Smidsplein en de Frans Halsstraat in Voorthuizen. Op die laatste plek is het momenteel rustig, nadat vorig jaar een buurtbijeenkomst over de overlast werd gehouden, meldt Klein. ,,Voor wat betreft het Smidsplein zijn er op dit moment contacten om actuele overlast aan te pakken." Niet alleen in Barneveld en Voorthuizen is jeugdoverlast de laatste jaren aangepakt, meldt Klein. ,,Er zijn ook meldingen geweest uit Terschuur en Stroe. We hanteren overal dezelfde aanpak."

Dat jeugdoverlast ook op langere termijn via deze aanpak opgelost kan worden, bewijst volgens Klein de eerdere overlast op het Oldenbarneveldplein in Barneveld. ,,Daar is het nu al jaren rustig, nadat we hier in 2010 startten met deze aanpak en de buurt en jongerenwerkers daarbij betrokken met twee bewonersavonden."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie