Milieufederatie trekt bezwaren buitengebied Barneveld in

28 februari 2014 om 00:00 Voorpagina

BARNEVELD/ARNHEM - De Gelderse Natuur- en Milieufederatie (GNMF) heeft donderdag haar bezwaren tegen het bestemmingsplan Buitengebied Barneveld bij de Raad van State ingetrokken.

Dat gebeurde volgens directeur Volkert Vintges nadat de gemeenteraad dinsdag een aangepast plan unaniem vaststelde. In het oorspronkelijke bestemmingsplan dat de gemeenteraad vorig jaar vaststelde bestond nog de mogelijkheid om 272 woningen in het landbouwontwikkelingsgebied om te zetten in een agrarisch bedrijf. ,,Dat kan nu niet meer, zonder dat elders een bedrijf verdwijnt. Evenmin is het nu mogelijk dat er zich nieuwe agrarische bedrijven vestigen'', aldus Vintges.

,,Verder kan het oppervlak aan stalruimte alleen maar uitbreiden als op een andere plaats gesaneerd wordt'', vervolgt hij. ,,Daarmee wordt een toename voorkomen. Daarnaast kan alleen voor pluimvee onder voorwaarde nog dubbellaags gebouwd worden, maar ook deze oppervlakte moet worden gesaldeerd. Dubbellaagse stallen voor ander vee zijn uitgesloten.''

Door op deze punten het bestemmingsplan aan te passen, heeft de gemeente Barneveld een deal kunnen sluiten met de federatie om zo eventuele problemen bij de Raad van State te voorkomen. ,,We zijn dan ook blij dat we dit traject naar tevredenheid hebben kunnen afronden", reageert wethouder Aart de Kruijf. Het bestemmingsplan buitengebied, waar de gemeente samen met onder meer LTO Barneveld zo'n 3,5 jaar aan gewerkt heeft, is een omvangrijk plan dat een gebied met ruim 2700 adressen omvat. Het college wilde niet het risico lopen dat door de bezwaren van de federatie dit plan zou sneuvelen.

Volgens De Kruijf is met de aanpassing vooral 'hypothetische groeiruimte' uit het bestemmingsplan gesneden. Zo is een plafond ingesteld voor hyet aantal nieuwe bedrijven per jaar. Dat mogen er niet meer dan de helft van het aantal gestopte bedrijven in hetzelfde jaar zijn. ,,In de praktijk zal dat geen problemen opleveren, aangezien die groei er ook helemaal niet is", aldus De Kruijf eerder in deze krant. ,,Momenteel hebben we jaarlijks te maken met vijftien boeren die willen stoppen, terwijl we nog wachten op het eerste initiatief voor een starter."

Een ander heikel punt voor de milieufederatie is de Garderense Eng. Vintges: ,,Voor ons is ook het open karakter van de Garderense Eng belangrijk. Dankzij een wijziging is vestiging van boomkwekerijen daar niet meer mogelijk. De beperking geldt voor de teelt van alle houtachtige gewassen, zoals struiken, heesters en fruitbomen. Ook zijn gebouwen voor teeltondersteunende voorzieningen er niet meer toegestaan.''

De Raad van State buigt zich in mei over het bestemmingsplan buitengebied. In totaal waren 29 bezwaren ingediend, naast dat van de federatie ook bezwaren van specifieke aard, bijvoorbeeld over perceelsgrenzen. Het college verwacht er op die andere punten wel uit te komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie