Afbeelding
...

NVP Barneveld: 'Schaf pluimveerechten snel af'

27 februari 2014 om 00:00 Voorpagina

BARNEVELD - De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) uit Barneveld pleit voor het zo snel mogelijk afschaffen van het zogeheten 'stelsel pluimveerechten', een systeem waarbij pluimveehouders betalen voor mestuitstoot van kippen. Hoe meer kippen, hoe meer rechten de boer moet hebben. ,,Het evenwicht op de mestmarkt is inmiddels stabiel, dus dit stelsel is niet meer nodig."29

Door Wouter van Dijk

Dat laatste stelt voorzitter Gert Jan Oplaat van de NVP, die inmiddels in Den Haag een lobby start om het stelsel afgeschaft te krijgen. Bij de invoering van de pluimveerechten in 1998 werd afgesproken dat het stelsel per januari 2015 weer zou ophouden te bestaan. In een brief aan de Tweede Kamer begin deze maand kondigde staatssecretaris Sharon Dijksma echter aan het pluimveerechtenstelsel in ieder geval tot en met 2017 te handhaven, om naar eigen zeggen te waarborgen dat het mestoverschot niet verder groeit.

Dat laatste strookt volgens Oplaat niet met de gemaakte afspraken. Daar komt bij dat het stelsel hoge kosten voor pluimveehouders met zich meebrengt. Landelijk kosten de rechten pluimveehouders jaarlijks 30 miljoen euro. ,,Per boer gaat het dan al gauw om enkele tienduizenden euro's per jaar. Willen ze uitbreiden, dan moeten ze via de handel in de rechten eenheden bijkopen."

De achterliggende gedachte achter het pluimveerechtenstelsel is dat pluimveehouders meebetalen aan het verwerken van mest. De rechten worden dan ook uitgedrukt in pluimvee-eenheden, die vervolgens overeenkomen met een halve kilo fosfaatproductie.

Oplaat: ,,Destijds bij de invoering is afgesproken dat de sector in de tussentijd hard zou werken aan innovatie om onder meer via verwerking en export het evenwicht terug te brengen op de mestmarkt." Wat dat betreft is er volgens hem veel gebeurd, bijvoorbeeld op het gebied van mestverbranding, maar ook bijvoorbeeld de vinding van Terschuurder Gert van Putten om mest om te zetten in droge korrels die te gebruiken zijn als organische bemesting draagt hier volgens hem aan bij. ,,Met andere woorden, de sector heeft hier hard aan gewerkt. Dat moet, volgens afspraak, nu beloond worden."

Volgens Oplaat kan het geld dat pluimveehouders nu via het stelsel moeten betalen veel beter besteed worden, namelijk aan innovatie. ,,Zo zijn er momenteel meerdere initiatieven, zoals de bouw van klimaatneutrale kippenstallen in de Achterhoek."

Naar aanleiding van de aankondiging van de staatssecretaris houdt de Tweede Kamer binnenkort een debat over het wel of niet afschaffen van het stelsel pluimveerechten. Overigens geldt een vergelijkbaar systeem ook voor varkenshouders. Ook dat stelsel wil de staatssecretaris langer in de lucht houden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie