College Barneveld: 'Windmolens hebben altijd impact'

8 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

BARNEVELD - Het plaatsen van windmolens in de buurt van bebouwing heeft altijd ruimelijke impact. Bij plaatsing van turbines is een zorgvuldige afweging daarom van groot belang. Gevoelige objecten worden beschemd door wet- en regelgeving. Eventuele schadeclaims door omwonenden zijn, net als bij andere particuliere initiatieven, voor rekening van de ontwikkelaar. Gesprekken met omwonenden moeten nog volgen.

Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in antwoord op VVD-vragen naar aanleiding van het plan om windmolens te plaatsen in de gemeente Barneveld. De VVD wilde onder meer weten in hoeverre windmolens zorgen voor onder meer landschapsvervuiling en geluidsoverlast. Uit een verkennend onderzoek kwam vorig jaar naar voren dat er drie mogelijke locaties zijn voor de turbines: bij bedrijventerrein Harselaar-Oost, nabij de vuilstortplaats, een zone langs de westkant van de A30, net ten noorden van de A1 tot aan de gemeentegrens met Ede en een gebied rondom de A1 tegen de gemeentegrens met Nijkerk aan, ten westen van Terschuur. Op elke locatie zou ruimte zijn voor minimaal drie of vier windmolens. De totale tiphoogte kan, afhankelijk van het type turbine, meer dan 150 meter bedragen, meldt het college daarnaast in de beantwoording. ,,Op advies van onderzoeksbureau TNO gaat de gemeente in haar berekening uit van een rotordiameter van maximaal 122 meter", aldus het college.

Momenteel loopt nog een onderzoek van TNO naar mogelijke verstoring van windmolens op de defensieradar van Nieuw Milligen. In september wil het college daaropvolgend een windvisie presenteren. Die visie moet duidelijk maken of Barneveld windmolens wil plaatsen en zo ja waar ze zouden moeten komen en hoeveel dit gaat kosten. Voorafgaand aan die visie moeten onder meer gesprekken gevoerd worden met omwonenden van eventuele windmolenlocaties, stelde het college eerder. Deze gesprekken hebben nog niet plaatsgevonden. ,,Dat willen we doen wanneer bekend is of plaatsing van turbines überhaupt mogelijk is op basis van radartechnische randvoorwaarden binnen de zoeklocaties", meldt het college nu op vragen van de VVD.

De partij wilde ook weten of er in de gemeente Barneveld wel voldoende wind is om de molens te laten draaien. Dat is volgens het college het geval. Tenslotte wil de VVD van het college weten welke mogelijkheden er zijn om de komst van windmolens in de gemeente Barneveld in zijn geheel te voorkomen. In antwoord daarop meldt het college dat de provincie Gelderland over kan gaan tot het aanwijzen van gebieden, om een bepaalde doelstelling te halen. ,,Plaatsing van turbines is in eerste instantie op vrijwillige basis. Om te voorkomen dat de provincie gebieden aanwijst, houden we de regie graag zelf in handen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie