Akkoord voor wijk Dwarsakker Zwartebroek

26 februari 2014 om 00:00 Voorpagina

ZWARTEBROEK - In een schil ten zuidwesten van Zwartebroek, tussen de Platanenstraat en de Eendrachtstraat, kunnen de komende jaren in totaal 91 nieuwe woningen gebouwd worden. De Barneveldse gemeenteraad ging dinsdagavond unaniem akkoord met het uitbreidingsplan, nadat deze op één plek gewijzigd werd. Dat laatste om aanwonenden enigszins tegemoet te komen.

Door Wouter van Dijk

Die wijziging houdt in dat één blok van zeven sociale huurwoningen van plek geruild wordt met twee-onder-éénkappers, waardoor volgens de raad een doorkijk ontstaat voor de bewoners van de naastgelegen Ds. W.L. Mulderstraat. Die bewoners gaven te kennen absoluut niet blij te zijn met woningbouwontwikkeling achter hun achtertuin, temeer omdat hen elf jaar geleden beloofd was dat hier niet gebouwd zou worden. ,,Met deze wijziging in het plan wordt het voor deze mensen draaglijker, minder massief", aldus Paul Vos (VVD), die het ,,raadsbrede" wijzigingsvoorstel toelichtte.

Een alternatief was er ook, namelijk verplaatsing van het gehele bouwblok achter de Mulderstraat naar een perceel ten zuiden van Zwartebroek, direct naast het andere deel van Dwarsakker. Vos: ,,Dat plan hebben we bestudeerd en het zag er helemaal niet slecht uit, maar toch zitten daar veel haken en ogen aan." Die koerswijziging zou volgens Aat Barendregt (Pro'98) zeker anderhalf jaar extra voorbereidingstijd in beslag nemen. 'Volgens Suzanne Wassink (CDA) heeft die extra tijd vooral te maken met ,,eigendomsaspecten" op het terrein van de alternatieve locatie. Vos: ,,Een grote vertraging moeten we niet laten gebeuren, ook gezien de grote behoefte aan woningbouw in zowel Zwartebroek als Terschuur. Wat dat betreft is het een mooi plan."

Wat betreft de belofte aan de aanwonenden uit het verleden dat er niet gebouwd zou worden, stelde de raad dat dat niet had mogen gebeuren. ,,Dit soort toezeggingen moeten in de toekomst ook niet meer gemaakt worden", stelde Ab van de Kamp (Burger Initiatief), die aangaf het te betreuren dat van deze belofte niets op papier gesteld is en tevens de wethouder verzocht alsnog een keer naar het alternatief te kijken om een eventuele gang naar de Raad van State te voorkomen. Wat betreft de belofte stelde wethouder Aart de Kruijf:

,,In 2003 was nog geen voornemen voor woningbouw op deze plek bekend. In 2006 werd het opgenomen als zoekzone, in de periode tussen 2009 en 2012 werd dat vastgesteld. Met andere woorden, de bouwplannen op deze plek komen ook weer niet uit de lucht vallen." Wel stelde De Kruijf in de toekomst te moeten voorkomen dat burgers op het verkeerde been worden gezet.

Een eventuele mogelijkheid om het hele plangebied iets op te schuiven, zodat er meer ruimte ontstaat tussen de Mulderstraat en de nieuwbouw, ziet de wethouder niet, zo meldde hij tijdens de discussie. ,,Wat we nu doen is het maximaal haalbare binnen de grenzen van het plangebied, ook vanwege bebouwing aan de andere zijde en vanwege de waterbalans in het gebied." Met het akkoord van de raad kan de bouw van Dwarsakker op zijn vroegst na de zomervakantie al starten, tenzij de buurt naar de Raad van State stapt. Dan start de ontwikkeling op zijn vroegst eind dit jaar.

Lees verder op pagina

In een eerste reactie na afloop van de raadsvergadering gaf bewoner Ramon Hak namens de Mulderstraat te kennen absoluut niet blij te zijn met het proces. ,,We zijn voorstander van woningbouw in 'Terbroek', maar niet op deze plek." Wat betreft de wijziging in het plan stelde hij dat het een 'lichte verbetering' betreft. ,,Maar het vreemde is dat dit niet met ons overlegd is. Slechts een paar minuten voordat het besluit genomen werd, kregen wij gisteravond de nieuwe tekening onder ogen. Wat mij betreft heeft de democratie hier gefaald."

Ook de gestelde vertraging van 1,5 jaar voor het alternatieve plan steekt de bewoners. ,,We hebben dit alternatief een jaar geleden ingediend. Was er toen al serieus naar gekeken, dan zou er nauwelijks sprake zijn geweest van tijdverlies." Volgens door hen opgevraagde gegevens klopt het argument van eigendomsverhoudingen ook niet, stelde Hak. ,,Wij hebben begrepen dat het hele terrein in eigendom is van Woningstichting Barneveld." De buurt overweegt het besluit aan te vechten bij de Raad van State.

Dwarsakker behelst in totaal 91 woningen, waaronder sociale koop- en huurwoningen, seniorenappartementen, twee-onder-éénkappers, vrijstaande woningen en vrije kavels. Daarnaast is er ook een gezondheidscentrum met 24 zorgappartementen opgenomen in het plan. Gemiddeld genomen zullen er gefaseerd jaarlijks 12 tot 20 woningen gebouwd worden.

Ontwikkelaars zijn Woningstichting Barneveld en de hervormde gemeente Terschuur-Zwartebroek. Beide partijen kwamen een jaar geleden met een gezamenlijk plan. Daar voorafgaand moesten beide partijen middels bemiddeling van de gemeente elkaar wegens een verschil in belangen weten te vinden in het project, dat kostte voorbereidingstijd. De wens voor woningbouw in 'Terbroek' werd in 2008 expliciet door beide dorpen uitgebracht in het dorpsplan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie