Jaarlijks zeven jongeren naar Halt

30 december 2013 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD - Jaarlijks gemiddeld zeven jongeren tussen de twaalf en achttien jaar in de gemeente Barneveld zijn de afgelopen tien jaar vanwege vuurwerkoverlast tijdens de jaarwisseling doorgestuurd naar bureau Halt. Binnen de regio scoort Barneveld daarmee hoog, landelijk ligt deze gemeente nog onder het gemiddelde.

Door Wouter van Dijk

Dat bllijkt uit cijfers die de nieuwswebsite Nu.nl landelijk heeft opgevraagd bij bureau Halt. Het gaat hierbij om gegevens vanaf de jaarwisseling 2004-2005. In deze gemeente gaat het om gemiddeld 1.45 per duizend jongeren in deze leeftijdscategorie. Het landelijk gemiddelde ligt op 2,3 per duizend jongeren.

Binnen de regio FoodValley valt op dat met name in de grotere gemeenten meer jongeren vuurwerkoverlast bezorgen. In de gemeente Ede gaat het ook om 1,45 per duizend jongeren, gemiddeld dertien jongeren, in Veenendaal, maar ook in de kleinere gemeente Rhenen liggen de getallen hoger, respectievelijk 2,51 en 2,75 per duizend jongeren.

Over het algemeen lijkt het probleem in kleinere gemeenten op basis van de cijfers minder groot. Zo gaat het in Woudenberg om twee, in Scherpenzeel om één jongere en in Renswoude staat de teller op nul. Nijkerk scoort ongeveer gelijk met Barneveld, met jaarlijks zes jongeren.

Over het algemeen stelt Nu.nl dat in gemeenten met meer dan 50.000 inwoners meer jongeren na vuurwerkoverlast naar bureau Halt gestuurd worden dan in de kleinere gemeenten het geval is. ,,Wij zien dat jongeren uit kleine gemeenten vaak naar grotere gemeenten gaan om oudjaarsnacht te vieren", aldus een woordvoerster van Halt. ,,De overtreding wordt geregistreerd in de gemeente waar die plaatsvond." Daarnaast speelt volgens haar mogelijk de ons-kent-ons-cultuur in kleinere gemeenten een rol. ,,Ouders worden eerder aangesproken op de overtredingen van hun kinderen dan dat er naar de politie wordt gestapt."

De gemeente Barneveld voert verschillende acties om vuurwerkoverlast aan te pakken, zo meldde deze krant eerder. Zo rijden er tijdens de jaarwisseling extra politiesurveillances en wordt burgers gevraagd direct de politie te bellen als ze vuurwerkoverlast of vernielingen zien. Voor opsporing wordt onder meer gebruik gemaakt van cameratoezicht en social media. Jongeren in deze leeftijdscategorie hebben onlangs als waarschuwing een ansichtkaart van burgemeester Asje van Dijk ontvangen. De regel is dat vuurwerk tijdens de jaarwisseling afgestoken mag worden vanaf 10.00 tot 02.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie