Voorthuizens verzet tegen bouwplan aan Apeldoornsestraat

30 december 2013 om 00:00 Voorpagina

VOORTHUIZEN - Het nieuwbouwplan voor een appartementencomplex op de hoek Apeldoornsestraat/Sportparkstraat in Voorthuizen stuit op veel weerstand vanuit de buurt. Zo'n 110 omwonenden hebben hun bezwaren ingediend, ook wijkplatform Voorthuizen-Centrum is tegen. ,,Dit 'schoenlepelproject' is veel te stads en past niet in de omgeving."

Door Wouter van Dijk

Dat melden Voorthuizenaren Henk van den Broek en Bertus Veenhuizen. Van den Broek mobiliseerde de buurt door een bezwaarschrift tegen het nu voorliggende plan op te stellen, te kopiëren en rond te sturen. ,,In totaal 110 bewoners, met name aan de Sportparkstraat, Roelenengweg en Apeldoornsestraat reageerden op tijd door het bezwaar ondergetekend te retourneren, waarna ik ze heb doorgesluisd richting de gemeente", zegt hij. ,,Daarna kwamen er nog zo'n vijftien binnen." Afgelopen vrijdag sloot de periode. Van den Broek: ,,Het plan heet in de volksmond inmiddels 'schoenlepelproject': het plan wordt als het ware met een schoenlepel op de locatie gewrongen. Zo zien wij het."

Het project, dat uitgevoerd wordt door Woningstichting Barneveld, behelst een complex met 21 appartementen en een nieuw onderkomen voor het kantoor van Midden Nederland Makelaars. . Eerder dit jaar werden op de locatie zes verouderde huurwoningen uit de jaren twintig gesloopt, sindsdien ligt het terrein braak.Het is een bouwwerk van ongeveer zestig meter lang en globaal 9,5 meter hoog. Het gebouw kent drie bouwlagen: op de begane grond het kantoor en zes appartementen, op de eerste verdieping acht appartementen en op de tweede verdieping zeven appartementen. ,,Daarmee wordt dit bouwwerk, op zorgcentrum Nieuw Avondrust na, het grootste in het dorp", zegt Van den Broek. Veenhuizen: ,,Het is vooral veel te massaal en te stads. Alsof het in de Bijlmer is afgebroken om hier weer op te bouwen. Kijk, dat de oude woningen die hier stonden gesloopt moesten worden om plaats te maken voor nieuwbouw, dat begrijp ik wel. Maar dít plan past hier niet, het lijkt wel een woonkazerne." Veenhuizen heeft naar eigen zeggen alternatieven besproken met de woningstichting en voorgesteld eigen grond grenzend aan het perceel te verkopen aan de stichting. ,,Dat is op niets uitgelopen."

Ook wijkplatform Voorthuizen-Centrum klom in de pen tegen dit nieuwbouwplan. ,,Wij maken ons meer in het algemeen vooral zorgen over de toekomstgerichtheid van dit plan", zegt Jan de Wit van het platform. ,,De appartementen zijn met name bedoeld voor senioren. Zij zullen langer zelfstandig thuis blijven, maar daarvoor hebben ze wel verzorging nodig. Gezien het geplande aantal parkeerplaatsen voor het appartementencomplex - 31 stuks - zien we daar een groot probleem; dat is veel te weinig." Ook wat betreft verkeersafwikkeling heeft het wijkplatform zorgen, met name vanwege toenemende drukte op de Sportparkstraat.

De bezwaarmakers voelen zich gesteund door een negatief welstandsadvies van Welstand en Monumunenten Midden Nederland, die op aanvraag van omwonenden een second opinion uitvoerde. Het bureau concludeert dat het plan 'in strijd is met redelijke eisen van welstand, het is een overspannen invulling van de locatie.' Veenhuizen: ,,Dit is voor ons een belangrijk document, zeker als het straks nodig mocht zijn stappen te zetten richting de Raad van State."

De bezwaarmakers verwachten naar aanleiding van hun bezwaren binnenkort in gesprek te gaan met het college van burgemeester en wethouders. Van den Broek: ,,We wachten wel af wat er nu met het bouwplan gebeurt."

De woningstichting kan op dit moment ,,wegens de vakantieperiode" nog niet reageren op de ontwikkeling en de laatste stand van zaken rondom dit bouwplan. Eerder gaf de stichting wel aan snel met de bouw te willen starten. De ingediende bezwaren worden de komende tijd beoordeeld. ,,Op basis daarvan wordt het plan al dan niet aangepast en voorgelegd aan de gemeenteraad, waarschijnlijk in het voorjaar", zegt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. Omdat het gaat om een zogeheten coördinatieregeling, worden onder meer de bestemmingsplanwijziging, omgevingsvergunning en aanpassing van geluidsnormen tegelijkertijd behandeld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie