30 december 2013 om 00:00 Nieuws

“Het is dé uitdaging om een goede partner te zijn!”

Gerlof en Gerlies Bokma werken met echtparen aan het leren communiceren

VOORTHUIZEN –?Het is geen uitdaging om een goede partner te hebben, maar om een goede partner te zijn!” aldus Gerlof Bokma, specialist in relatieherstel en gezinstherapie. Zijn vrouw Gerlies, specialist in opvoedingsondersteuning en coaching, vult aan: ?Alle relaties zijn te redden, als beide echtgenoten de wil hebben om er aan te gaan werken.”

Het echtpaar Bokma (48), ouders van drie kinderen, is sinds drie jaar actief met hun therapieprogramma waarmee zij op interactieve wijze echtparen leren naar zichzelf te kijken en daarna naar hun rol in het huwelijk. De pijlers? Bokma: ?Leren luisteren en leren communiceren.”

Gerlof, geboren en getogen in Friesland, heeft altijd al de wens gehad om aan de slag te gaan met gezinnen en relaties. Ook een eigen bedrijf stond op zijn verlanglijstje. ?Ik heb nooit kunnen denken dat het er ook echt van zou komen.” Ook zijn vrouw stond meteen achter de plannen van haar ega. ?Mijn hart ligt in gezinnen. Naast onze praktijk ?WijSamen’ ben ik pleegzorgbegeleider bij het Leger des Heils en heb ik ook nog eigen cliënten die ik begeleid.” Open vervolgt Gerlies: ?Wij hebben een aantal jaren terug zelf een moeilijke periode in ons huwelijk gehad. Therapie was nodig om onze relatie te redden, we maakten kennis met de “crossing the bridge”-methode,en hebben daar vervolgensook een training voor gevolgd.We dachten: wat werkt voor ons, moet ook kunnen werken voor anderen. Daarom zijn we er mee aan de slag gegaan, hebben elementen toegevoegd en hebben het omgebouwd tot ons eigen therapieprogramma. Want we hadden maar één doel: mensen opnieuw met elkaar in verbinding brengen.”

Echtparen die hun huwelijk niet meer waard vinden dan een twee of een drie op een schaal van tien, geven hun relatie na acht avonden een zeven of een acht. Gerlies: ?Dat ontroert me. Het is zo mooi als een relatie kan worden gered en kinderen blij reageren dat hun ouders weer op een fijne manier met elkaar omgaan.”

Het Voorthuizense echtpaar volgt met de echtparen een acht-stappenplan, waarbij er allereerst aandacht wordt gevraagd voor het individu. ?Wie ben je en waar sta je? Op die manier leggen we een basis. Je leert om naar elkaar te luisteren zonder dat je daar iets van hoeft te vinden. Laat de ander zijn/haar pijnpunten maar onder woorden brengen. Vervolgens wordt een brug geslagen naar de verbinding. Echtgenoten worden door elkaar uitgenodigd om in elkaars leefwereld te komen. Het doel is om inzicht te krijgen in je eigen functioneren binnen de relatie. Als je dat inzicht hebt, kun je pas gaan bouwen aan een veilige, goede relatie, waarbinnen begrip is voor de gevoelsbeleving van de ander”, legt Gerlof uit.

Iedere avond van anderhalf uur heeft een vaste structuur. Eerst evalueren de vier a vijf stellen hun doel, krijgen ze theoretische uitleg over de volgende stap en daarna volgt een concrete opdracht waarmee ze tijdens de avond zelf al aan de slag gaan. ?Je wordt op die manier als het ware gedwongen om aan jezelf te werken en je leert een manier van communiceren met elkaar zonder dat je in de verwijtende sfeer belandt.”

De eigenaren van praktijk WijSamen zijn er stellig van overtuigt dat wanneer echtparen aan hun huwelijk willen werken en zij tijdens de therapie doen wat zij moeten doen, er werkelijk positieve veranderingen zullen volgen. ?75 – 80% van de echtparen gaat hier gelukkiger de deur uit dan dat zij erin kwamen. Dáár doen wij het voor!”

Wat de toekomst betreft ziet het echtpaar nog genoeg mogelijkheden. ?We willen graag groeien en vernieuwend bezig blijven. Ook zien wij nog mogelijkheden om meer met gezinnen te gaan werken. Kortom, onze praktijk blijft in beweging ten gunste van huwelijken en gezinnen”, zo besluit het gepassioneerde echtpaar.

Voor meer informatie over praktijk WijSamen zie www.praktijkwijsamen.nl <http://www.praktijkwijsamen.nl/> .

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie