René Alderliesten ’Oliebol’ van 2013

30 december 2013 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - Bloedstollend spannend was de laatste ronde waarin de Lunterse damoliebol 2013 werd gezocht.

Zou de hoogste ingeschaalde speler Erwin van Hierden het toch nog redden? Of laat de tijdelijk in Zambia woonachtige Lunteraan Hermen Kroesbergen iedereen verrast achter?

Geen enkel scenario was besteed aan de Puttense dammer René Alderliesten. Met een punt voorsprong ging hij de achtste en laatste ronde in. Van Hierden won van Hermen Kroesbergen. Alderliesten wist wat hij moest doen en versloeg gedecideerd Fred Elgersma.

In de B-groep wist Wijnand Voskuil na een boeiende remise partij tegen dochter Melanie de zege te grijpen. De remise betekende wel dat de enige dame in het 42 koppige gezelschap, Melanie Voskuil de C-groep won. Bij de huisdammers wist Cees Blankestijn de eerste prijs te behalen.

Maar eigenlijk waren er alleen maar winnaars. Dat was vooral te danken aan de man van de avond: Jaap Heij. De preses zorgde voor de prijzen, de indeling, de verloting en wat al niet meer. Daarbij geassisteerd door echtgenote Wilma en dochter. De conference van de preses kende een hoog humoristisch gehalte. Dat het daarbij al vrijdagnacht was alvorens de prijzen waren uitgedeeld deerde niemand.

,,Ik ben tevreden over de opkomst. Iets minder deelnemers dan voorgaande jaren. Maar een vergelijkbaar toernooi elders speelde ons parten. Dat wordt volgend jaar beter afgestemd,” opent Heij.

De eerset ronden worden Zwitsers ingedeeld. Na een ronde of vijf zijn de bokken van de schapen gescheiden. Of te wel de damtoppers komen boven drijven. ,,Zat ik zomaar aan het eerste bord. Dat is me nog nooit gebeurd”, glunderde Lunteraan Cees van Ee. Het is zijn persoonlijke hoogtepunt. Uiteindelijk zal hij op de 38e plaats eindigen.

Verrassend was het optreden van de 36-jarige Hermen Kroesbergen. ,,Ik ben een week of zes in Lunteren. Twee jaar gelden ben ik voor zendingswerk naar Zambia afgereisd. Heel dankbaar werd dat ik nog een jaar of wat wil doen.” De voormalige DES-speler liet zien het dammen nog niet verleerd te zien. Hij eindigde uiteindelijk in de kopgroep. ,,Dammen is ook in Zambia populair. Ik help de Zambianen een goede organisatie op te zetten. Dat laat nu sterk te wensen over.

Huisdammer Cees Blankenstijn bezette de voorlaatste positie. Maar gaat er niet gebukt onder. ,,Er moet toch iemand de kop van jut zijn”.

Eretitel

Om iets voor 23.30 uur werden de prijswinnaars gehuldigd. De bescheiden maar trotse René Alderliesten onderging het ritueel gelaten. ,,Of deze titel, de Lunterse damoliebol, een eretitel is? Ja, dat denk ik wel", reageerde hij nuchter. ,,Jammer dat titelverdediger Matthias de De Kruijf afwezig is. Ik zal deze titel volgend jaar zeker weer verdedigen. Of ik de beste was? Dat kun je in zo’n sneldamtoernooi nooit zeggen. Hier en daar heb ik misschien wat geluk gehad. Zeker tegen Sander Neutel was het buigen of barsten.''

Disndagavond 30 december 2014, is de volgende editie.

Prijswinnaars 2013: Melanie en Wijnand Voskuil, Rene Alderliesten en Johan Top.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie