'Plan Midden Nederland Hallen Barneveld mist bezoekcijfers'

27 december 2013 om 00:00 Voorpagina

De gemeente krijgt een half jaar de tijd hierover een nieuw besluit te nemen. Daarmee komt de Raad van State (RvS) tegemoet aan één bezwaarpunt van de omwonenden, die onder meer zorgen uitten over parkeerdruk, verkeersdruk, geluidshinder en verslechtering van de luchtkwaliteit. De Raad van State oordeelt dat de Barneveldse gemeenteraad heeft nagelaten regels te stellen over het aantal evenementen per jaar, het soort evenementen en het maximum bezoekersaantal.

BARNEVELD - In het plan voor realisatie van de Midden Nederland Hallen (MNH) aan de Thorbeckelaan in Barneveld zijn geen regels over een maximum aantal bezoekers of over het soort evenementen opgenomen. Onzorgvuldig, vindt de Raad van State, die dinsdag een uitspraak deed naar aanleiding van bezwaren van omwonenden.

Door Wouter van Dijk

,,De gemeenteraad had behoren na te gaan of deze regels uit oogpunt van de ruimtelijke aanvaardbaarheid van de evenementenhallen moeten worden opgenomen in het plan." Daarnaast zijn de regels volgens de RvS nodig voor handhaving. Dat ze niet in het plan zijn opgenomen, klemt volgens de RvS omdat ,,bij de vaststelling van het plan klaarblijkelijk wel is uitgegaan van een beperking in het gebruik van de evenementenhallen."

De gemeente moet nu binnen een half jaar met een nieuw besluit komen over deze regels. In de tussentijd geldt een voorlopige voorziening, op basis van bezoekaantallen zoals genoemd in het businessplan van initiatiefnemer Timo Kruft van de MNH. In dat geval gaat het om maximaal één wekelijks evenement met maximaal 2000 bezoekers, een wekelijkse andere activiteit met maximaal 2000 bezoekers en daarnaast twintig keer per jaar een evenement met maximaal 6000 bezoekers. In totaal gaat het dan jaarlijks om maximaal 328.000 bezoekers. In het businessplan staat volgens de RvS niets over het soort evenementen.

In een persbericht naar aanleiding van de uitspraak meldt de gemeente Barneveld deze uitspraak momenteel te bestuderen en zich te beraden hoe de ,,gewenste beperking vorm kan krijgen binnen het bestemmingsplan en hoe de uitspraak de verstrekking van de omgevingsvergunningen beïnvloedt."

Inititiatiefnemer Timo Kruft reageert verbaasd op de discussie over bezoekersmaxima. ,,In de eerste plaats vind ik het ronduit bizar dat dit kan gebeuren. Daarnaast ben ik heel benieuwd of dit verhaal een te grote beperking voor ons met zich meebrengt en hoe de gemeente dit met ons denkt op te lossen."

Initiatiefnemer Timo Kruft vreest dat een eventuele beperking van het aantal bezoekers van de nieuw te ontwikkelen Midden Nederland Hallen (MNH) aan de Thorbeckelaan in Barneveld een te groot financieel probleem met zich meebrengt. ,,De MNH moet wel toekomstperspectief hebben."

Daarmee reageert Kruft op de uitspraak van de RvS, die aangeeft concrete regels over bezoekaantallen te missen in het plan. Binnen een half jaar moet de gemeente met een nieuw plan komen, in de tussentijd gelden regels op basis van cijfers uit het businessplan van Kruft. ,,Dat laatste is op geen enkele manier reeël, als dat de definitieve regels zouden worden", reageert de ondernemer. ,,Het businessplan is namelijk puur een schets van het maximaal aantal bezoekers per evenement van waaruit we zijn gaan werken met visies op onder meer parkeerdruk en verkeerslast. Zouden deze regels nu als maximum gaan gelden, dan heeft het plan voor de MNH geen toekomstperspectief. Wij hebben qua bezoekersaantallen flexibiliteit nodig."

Opsplitsing van bezoekersaantallen per week zijn voor hem ook niet haalbaar. ,,Gezien het feit dat dat niet te plannen is. In februari bijvoorbeeld zullen er weinig evenementen zijn, in november juist weer veel. Daarnaast willen we kunnen anticiperen op de markt. Je kunt niet van tevoren bepalen hoeveel beurzen en hoeveel concerten we gaan houden. Ons uitgangspunt is altijd geweest om in eerste instantie onder een bezoekersaantal van 500.000 per jaar te zitten."

Het steekt Kruft vooral dat deze discussie nu gevoerd moet worden. ,,Al ruim zes jaar zijn we bezig met de plannen en zijn er al diverse compromissen gedaan. Nu zou er ineens een beperking dreigen waar we niet mee kunnen leven, een zoveelste aflevering van deze soap. Anders gezegd: was dat vanaf het begin bekend geweest, dan waren we misschien niet eens begonnen met de plannen. Je kunt niet met elkaar iets afspreken om daarna pas met een veelbepalende gebruikerseis te komen. Als je een huis koopt, kan toch later ook niet gezegd worden dat je er niet 365 dagen per jaar mag wonen?"

Volgens Kruft is de gemeente nu aan zet om snel met een reparatie te komen. ,,Daar zijn we nu geheel van afhankelijk. Ik ben heel benieuwd wat de oplossing is, ik hoop dat dat een 'fatsoenlijke' zal zijn. Betekent dit voor ons echter een te grote belemmering, dan verwachten we daarin ruimschoots gecompenseerd te worden door de gemeente. Zo niet, dan moeten we misschien maar stoppen met het hele plan, met een bijbehorende schadeclaim richting de gemeente. Ik ben bereid met dit plan miljoenen te investeren, maar wel met een toekomstvisie om dat geld ook terug te verdienen."

De Midden Nederland Hallen bestaan in fase één uit een markthal van 2000 vierkante meter, de aviodome, een auditorium, een indoorspeeltuin en meerdere foyers met kleine zalen. In de toekomst is er nog een tweede fase, met een grotere evenementenhal van 6000 vierkante meter. De laatste planning wees nog op oplevering eind 2014. Kruft: ,,Dat is nog steeds de wens, maar we zullen nu eerst deze discussie af moeten wachten."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie