15 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Stoer werkpaard om mee te spelen

Speelgoedpaardje

Gemaakt door goede amateur

Datering: 1930 – 1955

Afmetingen: hoogte ca. 20 cm; plankje 20 x 7 cm

Materialen: hout (waarschijnlijk multiplex), olieverf, metalen asjes en oogje voor het touw

Verworven van het Speelgoed- en blikmuseum te Deventer, 2007

Van ca. 1930 tot 1960 waren er veel tijdschriften voor zowel mannelijke als vrouwelijke doe-het-zelvers. Voor de vrouwen waren er maandelijks borduur- en naaipatronen. De mannen konden kiezen uit heel serieuze schaalmodelbouwtijdschriften en knutseltijdschriften met tips voor het zelf maken van speelgoed en kleinmeubelen. Het is ‘maar’ speelgoed, maar de ontwerper van dit paardje heeft heel goed gekeken naar de houding van een paard dat langzaam een zware last voorttrekt. Dat was ook vaak te zien in het dagelijks leven: op het platteland werd nog regelmatig met paarden geploegd en in de steden waren bijvoorbeeld de brouwerijpaarden die de grote wagens met vele tonnen bier trokken, een vertrouwd gezicht. Sinds enige jaren zijn de prachtig verzorgde paarden terug in het stadsbeeld: nu als reclame-uiting ingespannen voor een klein, waarschijnlijk niet al te zwaar karretje. De houding van de reclame-paarden is in ieder geval totaal anders dan die van hun voorgangers en die van het hier getoonde sppelgoedpaardje.

Het paardje is te zien in de oude voorkamer van de Brouwerij, die gewijd is aan de tabakscultuur in Barneveld en een interieur uit de vijftiger jaren van de twintigste eeuw weergeeft.

Nu het publiek de weg blijkt te vinden naar de nieuwe tentoonstelling “Dier in het Vizier”, is het ook zinvol om nog eens te wijzen op wat burgemeester Van Dijk de erfgoed-afdeling noemde. Hoewel de themakamers in principe een vaste opstelling hebben, worden bij elke wisseltentoonstelling de voorwerpen waar mogelijk een beetje aangepast. In de textielvitrine is verandering zelfs schering en inslag: bij elke nieuwe tentoonstelling komt daar een totaal nieuwe inrichting.

Het paardje past helemaal in de sfeer die de ‘tabalskamer’ oproept: de wat brave, knusse sfeer van de jaren rondom de Tweede Wereldoorlog: moeder houdt zich bezig met de zorgtaken, vader verdient de kost en repareert thuis wat hij kan, de kinderen spelen buiten en thuis in de woonkamer de werkelijkheid van de volwassenen na.

De kleine eigenaar van dit stoere paard had een bijzonder exemplaar: de kleur, ijzerschimmel, komt niet zo vaak voor. Bovendien is het tuig is een gareel- of haamtuig, duurder dan een gewoon borsttuig, maar veel prettiger voor het paard als het zware lasten moet trekken.

Kortom, de maker had een trekpaard goed in zijn vizier.

Bij de lopende tentoonstelling daagt Museum Nairac kunstenaars in de dop uit met een wedstrijd: Welk dier heb jij in je Vizier?Wie van deze kunstenaars waagt zich aan een paard als onderwerp?

Museum Nairac ziet de inzendingen met spanning tegemoet!

Op de column over de vuilnisemmer zijn heel veel verhelderende reacties binnengekomen, waarvoor hier alvast hartelijk dank. Binnenkort verschijnt een column waarin alle nieuwe informatie met de lezers gedeeld zal worden.

.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie