De hoofdrolspelers op een rij. Van links naar rechts: Judith van den Wildenberg (Burger Initiatief), Gerard van den Hengel (VVD), Koos van der Tang (SGP), Arjen Korevaar (Pro´98), Henk van den Brink (Lijst 8), Mijntje Pluimers (Lokaal Belang), Lukas Scheijgrond (ChristenUnie) en Arjan Westerneng (CDA).
De hoofdrolspelers op een rij. Van links naar rechts: Judith van den Wildenberg (Burger Initiatief), Gerard van den Hengel (VVD), Koos van der Tang (SGP), Arjen Korevaar (Pro´98), Henk van den Brink (Lijst 8), Mijntje Pluimers (Lokaal Belang), Lukas Scheijgrond (ChristenUnie) en Arjan Westerneng (CDA). Bram van den Heuvel

Kiezer aan zet na campagne zonder echte strijd (analyse)

20 maart 2018 om 15:25 lokaal

BARNEVELD Spannend werd het zelden tijdens de verkiezingscampagne. De verschillen tussen de meeste partijen zijn klein en het ontbreekt aan aansprekende verkiezingsthema´s. Ook tijdens de drie lijsttrekkersdebatten in Kootwijkerbroek, Voorthuizen en Barneveld bleef de echte strijd uit. Morgen is het aan de kiezer. Hoe staan de partijen ervoor?

De SGP hoeft zich weinig zorgen te maken. De trouwe achterban zorgt er wel voor dat de huidige zetels (acht) minimaal behouden blijven. De enige die nog een beetje roet in het eten kan gooien is Henk van den Brink, die in Kootwijkerbroek met zijn Lijst 8 nog wel een paar honderd stemmen zou kunnen aftroggelen van de SGP.

De SGP voerde een overtuigende campagne, ‘Voor de Kern’ geheten, en belegde ook in bijna alle kernen thematische verkiezingsbijeenkomsten.

Na de verkiezingen kan de SGP de lijnen uitzetten voor het nieuwe college. Daar zal de ChristenUnie (CU) zeker bij horen, want op het gebied van immateriële zaken ligt deze partij dicht bij de SGP. Ook zijn de staatkundig gereformeerden naar verluidt tevreden over het werk van CU-wethouder Hans van Daalen.

Als de VVD (nu drie zetels) een goede verkiezingsuitslag haalt, mag ook Gerard van den Hengel hopen op een vierde periode als wethouder. Wie de (eventuele) vierde partij wordt? Bij Pro’98 en Burger Initiatief staan ze in ieder geval te trappelen van ongeduld.

De ChristenUnie steeg vier jaar geleden van vier naar zes zetels met een aansprekende campagne, waarin het gebruik van de fiets centraal stond. De afgelopen jaren bleek de aanleg van snelfietsroutes echter op nogal wat bezwaren en problemen te stuiten (denk maar aan de ophef over bomenkap op de Stationsweg).

Deze campagne vestigde de CU de aandacht op zich met een plan voor senioren (´Waardig Ouder Worden´), dat op steun kon rekenen van de overige partijen. Zelf voerde de partij overigens een verjonging door in de vorm van lijsttrekker Lukas Scheijgrond, die het stokje overnam van Heimen Schuring. De partij profileert zich graag op het gebied van welzijnsonderwerpen.

Een grote verschuiving qua zetels valt niet te wachten, maar een klein verlies is wel een realiteit waarmee de CU rekening dient te houden, zeker omdat de zesde zetel van vier jaar geleden een restzetel was.

Pro’98 is vast van plan om sinds 2006 voor het eerst weer een plekje in het college te bemachtigen. Onder leiding van Monique Rosbergen kozen de verzamelde progressieven altijd voor een frontale aanval op de SGP, zeker op het gebied van de zondagsrust. Haar opvolger Arjen Korevaar zet de boodschap wat gematigder neer en pleit er vooral voor dat we elkaar de ruimte geven om datgene te doen wat we op de zondag belangrijk vinden. De partij praat in dat kader graag over dynamische vrijetijdsbesteding. Verder wordt ingezet op Dichtbij (de burger) en Duurzaam (voor wat betreft energievoorziening).

Pro’98 heeft een trouwe achterban van mensen die een gezamenlijk front willen vormen tegen de behoudende krachten in Barneveld en lijkt op koers te liggen om net als vier jaar geleden zes zetels te bemachtigen.

Het CDA heeft al drie verkiezingen op rij één zetel ingeleverd en staat inmiddels op vijf. Ook nu zijn de voortekenen niet al te gunstig voor de ploeg van Arjan Westerneng. De lijsttrekker deed in de aanloop naar de verkiezingen duidelijke uitspraken over het aantal wenselijke termijnen van een wethouder (drie, wat gelijkstaat aan twaalf jaar), maar toen hij daarmee op de tenen van de wethouders Aart de Kruijf en Gerard van den Hengel bleek te staan, keerde hij snel op zijn schreden terug. Ook de kritiek op de collegevorming van vier jaar geleden viel niet lekker bij de coalitiegenoten (SGP, VVD en CU). Daarna bleef het echter stil voor wat betreft dit onderwerp. Het CDA heeft straks aan de onderhandelingstafel wel het een en ander uit te leggen.

Lichtpunt in deze campagne was het plan voor een buurtziekenhuis in Barneveld, dat positief werd ontvangen. Jammer alleen dat het onderwerp tijdens de debatten niet werd besproken. Ook de kandidatenlijst (breed verspreid over de dorpen en bloedgroepen) biedt hoop. Verder blijft het voor het CDA lastig om zich te profileren als christelijke partij, zeker in een gemeente waarin ook de CU en de SGP goed zijn vertegenwoordigd.

Burger Initiatief (nu drie zetels) heeft een gedaantewisseling ondergaan. Onder leiding van Judith van den Wildenberg is de lokale fractie naar eigen zeggen veranderd van een ,,boze, opstandige partij in een constructieve, positieve partij’’. De burger, die door de gemeente sneller, creatiever en beter geholpen moet worden, staat nog wel steeds centraal bij BI.

Van den Wildenberg is duidelijk van plan om na de verkiezingen een plekje in het college te bemachtigen. Het is echter de vraag of de nieuwe lijn de kiezer zal aanspreken. Door de constructieve opstelling was de partij de afgelopen jaren voor de buitenwacht een stuk minder zichtbaar dan de jaren hiervoor. Zetelverlies ligt op de loer.

De VVD had het de afgelopen jaren intern lastig, omdat een belangrijk deel van de fractie een nieuwe partij begon in de vorm van Lokaal Belang. Wel bleven Mijntje Pluimers en Jan Willem van den Born in de gemeenteraad het woord voeren namens de VVD. Een bizarre situatie. Het was voor alle partijen beter geweest als de betrokkenen al eerder (officieel) afstand van elkaar hadden genomen.

Inhoudelijk wist de VVD zich nauwelijks te profileren ten opzichte van de concurrentie. Alleen een gewaagd toekomstplan voor het Veluwehalgebied maakte de lippen los. Dat kon echter op weinig draagvlak rekenen in de samenleving en bij de andere partijen. Het onderwerp stond zelfs niet als stelling op het programma tijdens het slotdebat in het Schaffelaartheater. Alleen via schriftelijke vragen van het publiek kwam het onderwerp even aan de orde.

De VVD zet momenteel heel erg in op wethouder Van den Hengel als de degelijke schatkistbewaarder van de gemeente Barneveld. De wethouder trommelde zo ongeveer zijn hele netwerk op om reclame te maken voor de VVD in het algemeen en hem in het bijzonder. Zelfs premier Mark Rutte meldde zich aan het front met een stemadvies.

Van den Hengel wil graag wethouder blijven, maar hij maakt daar alleen kans op als het zetelaantal van de VVD (drie) op peil blijft. Het is de vraag of dat gaat lukken.

Lokaal Belang is één van de twee nieuwkomers aan het front. Mijntje Pluimers, uit onvrede over het landelijke beleid vertrokken bij de VVD, toonde ambitie met de uitspraak de grootste partij te willen worden bij de verkiezingen van aankomende woensdag. Dat ideaal lijkt voorlopig een droom te blijven, al is het aannemelijk dat LB wel enkele zetels in de wacht sleept. Pluimers voerde de afgelopen maanden onvermoeibaar campagne en verzamelde een breed gezelschap aan bondgenoten, wat prima paste in haar stelling dat ze er met LB wil zijn voor alle inwoners van de gemeente Barneveld. De komst van de nieuwe partij heeft in ieder geval tot onrust geleid bij haar politieke tegenstanders. Andere partijen lieten geen kans onbenut om Lokaal Belang op alle mogelijke manieren aan te vallen. Afgelopen donderdag, bij het debat in Voorthuizen, werd Pluimers daardoor enkele keren in het nauw gebracht.

LB liet zich al vroeg zeer nadrukkelijk gelden op social media (Twitter, Facebook en Instagram). De laatste tijd mengden ook de andere partijen zich volop in de digitale strijd om de kiezer.

Henk van den Brink Lijst 8 krijgt het moeilijk. De voormalige SGP´er vist in een vrij kleine vijver (christelijke agrariërs uit Kootwijkerbroek en omgeving) en heeft weinig manschappen om een goede campagne te voeren. Behalve aan een pakkende partijnaam ontbreekt het ook aan een website en sociale mediapagina’s.

,,Burgers moeten altijd op een eerlijke manier behandeld worden en vooral ook goed gehoord worden door de gemeente´´, is één van zijn belangrijkste uitgangspunten. Zijn enige hoop is dat hij - in navolging van plaatsgenoot Willem van Essen - proteststemmers aan zich weet te binden. De kans is echter groot dat Van den Brink niet terugkeert in de nieuwe gemeenteraad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie