Toos van Galen uit Barneveld koninklijk onderscheiden

12 december 2012 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD - Toos van Galen-Landman is dinsdagavond koninklijk onderscheiden. De Barneveldse, die zich nu lid in de Orde van Oranje-Nassau mag noemen, kreeg het bijbehorende lintje in de Immanuëlkerk opgespeld door burgemeester Asje van Dijk.

Toos van Galen kreeg de onderscheiding, omdat zij zich al vele jaren inzet voor de minderbedeelde medemens, zowel in binnen- als buitenland.

Zo spant de Barneveldse zich al sinds 1988 in om het lot te verbeteren van de allerarmste inwoners van Polen. Drie à vier maal per jaar reisde zij naar Oost-Europa om daar kleding, medicijnen en voedsel af te leveren.

Begin 1989 werd vanuit de gereformeerde kerk in Barneveld de Werkgroep Oost-Europa (WOE) opgericht, die zich ten doel stelt om hulp te bieden aan armen, bejaarden en zieken in Polen en Oost-Europa. Het project van mevrouw Van Galen kreeg al snel een plekje binnen de activiteiten van de werkgroep.

In 2010 is de WOE gefuseerd met de werkgroep Stille Hulp van de Immanuëlkerk en zijn de bijbehorende vrijwilligers verder gegaan onder de naam Werkgroep Hoop. In mei en november reist jaarlijks een afvaardiging naar Polen, terwijl in oktober Roemenië wordt bezocht. Binnen de werkgroep is mevrouw Van Galen belast met de inzameling van kleding en schoeisel. Zij wast en repareert de goederen en maakt alles klaar voor transport. Ook buiten deze reizen om brengt de Barneveldse nog hulpgoederen weg.

Mevrouw Van Galen ziet het verder als haar opdracht om ook in haar eigen woonplaats zieken, eenzamen, weduwen en weduwnaars te bezoeken. Ze helpt daarbij in het huishouden en deelt voedsel uit als dat nodig blijkt. Trouw bezoekt ze een groep van vijf à zes mensen (eens in de twee weken). Verder krijgen verkopers van de daklozenkrant geregeld geld, kleding en dekens van de Barneveldse.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie