Start restauratie jachthuis Sint Hubertus

6 september 2012 om 00:00 Achtergrond

OTTERLO - Jachthuis Sint Hubertus in nationaal park De Hoge Veluwe is een jaar gesloten wegens restauratiewerkzaamheden. Doel van de restauratie is ,,het Jachthuis in zijn volle glorie door te geven aan volgende generaties’’.

Het gebouw, de bijgebouwen, het interieur en de omgeving van Jachthuis Sint Hubertus zijn ontworpen door dr. H.P. Berlage, een vooraanstaande Nederlandse architect.

Bij het restauratieproject zijn diverse organisaties betrokken. Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe is eigenaar en beheerder. Het gebouw is in erfpacht uitgegeven aan de Staat der Nederlanden en daarom zorgt de Rijksgebouwendienst voor instandhouding van het gebouw. De restauratie wordt dan ook in opdracht van de Rijksgebouwendienst uitgevoerd.

De roerende onderdelen van het interieur, onlosmakelijke onderdelen van dit Gesamtkunstwerk, behoren toe aan de Staat en zijn onderdeel van de collecties van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Kröller-Müller Museum. Het Jachthuis is tot juli volgend jaar gesloten. Architectenbureau Fritz heeft het ontwerp van de restauratie gemaakt en voert ook de directie over de uitvoering. De restauratie wordt uitgevoerd door aannemingsbedrijf Nico de Bont uit Vught.

Tijdens de eerste fase van de restauratie zijn er geen rondleidingen in het Jachthuis mogelijk. In plaats daarvan worden rondleidingen in de directe omgeving gehouden. Deze beginnen bij het tijdelijke Berlagepaviljoen direct naast de entree van de oprijlaan naar het Jachthuis. Thema’s van deze rondleidingen zijn het Jachthuis als ‘Gesamtkunstwerk’ en de restauratie en het herstel van de omgeving van het Jachthuis. De rondleidingen zijn dagelijks, deelnemen kost drie euro inclusief een kop koffie of thee na afloop. Kaartjes voor de rondleiding zijn vooraf te reserveren via de internetsite www.hogeveluwe.nl, maar ook verkrijgbaar bij de ingangen van het park en bij het tijdelijke Berlagepaviljoen.

In het Berlagepaviljoen is een tijdelijke expositie ingericht. Videopresentaties geven een toelichting op de restauratiewerkzaamheden. Ook is er algemene informatie over Jachthuis Sint Hubertus te vinden. In het Kröller-Müller Museum is tijdens de restauratie een tentoonstelling ingericht over Jachthuis Sint Hubertus.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie