Minder gewapende overvallen

31 december 2011 om 00:00 Nieuws

Het aantal gewapende overvallen daalde dit jaar in de politie-eenheid Noord (gemeenten Barneveld, Scherpenzeel en Nijkerk) van tien naar vier.

Dit jaar vier gevallen in eenheid Noord BARNEVELD - Het aantal gewapende overvallen in de regio Barneveld, Scherpenzeel en Nijkerk, is dit jaar fors gedaald. ,,De speciale aanpak lijkt te werken”, aldus politiewoordvoerder Ronald van der Leeden.

Door Boy Imminck

Dat blijkt uit de politiecijfers uit de periode tot en met zondag 11 december. ,,Het is een sterke daling, helemaal ten opzichte van 2009 toen er in dat gebied nog zestien overvallen plaatsvonden”, zegt Van der Leeden.

Een uitzondering in het district Gelderland-Midden is de gemeente Ede, waar geen daling maar zelfs een lichte stijging te zien is. Het aantal overvallen ligt daar op veertien, één meer dan vorig jaar.

De verklaring voor de daling ligt volgens de woordvoerder in een speciaal politieteam dat begin dit jaar aan het werk is gegaan. ,,Het regionaal overvallenteam bestaat uit ruim twintig rechercheurs die zich richten op gewapende overvallen. We hebben tot zo’n team besloten na de cijfers van 2009. Het was dat jaar in het hele district Gelderland-Midden raak.”

In een persbericht stelt de politie dat er in het district Gelderland-Midden bij dertig procent van de overvallen geen buit wordt gemaakt. Bij 22 van de 67 overvallen werd een overvaller zelfs gepakt. ,,De kans is dus één op drie dat overvallers gepakt worden. Deze aanhoudingen geven een negatief signaal af naar andere overvallers.” Van der Leeden is blij met de stevige daling. ,,Het blijven vier overvallen teveel. Maar deze aantallen kunnen we bijna als natuurlijk beschouwen. Daarmee wijken we af van de landelijke trend.”

Naast het overvallenteam is de politie ook gestart met extra maatregelen, het zogenaamde ‘donkere dagen-offensief’. Ondernemers krijgen gratis professioneel advies over hoe ze hun zaak beter kunnen beveiligen. Ook wordt er vaker op bepaalde locaties gesurveilleerd en zijn er de komende maanden meer controles rondom winkelcentra.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie