Barnevelder Kelderman klaar voor ‘Tour Down Under’

28 december 2011 om 00:00 Achtergrond

Kelderman heeft een door pieken en dalen getekend jaar achter de rug. In het voorjaar kreeg hij de prachtige mededeling van het Rabobank-management dat hij volgende seizoenen bij de profs mee mag rijden. Hij won wedstrijden bij de vleet en leek hoge ogen te gaan gooien in de zomer en het naseizoen. Rugproblemen en valpartijen gooiden echter roet in het eten. In de rittenkoers Poitou-Charentes brak hij tot overmaat van ramp zijn hand. Sinds eind augustus reed de Barnevelder geen wedstrijden meer. ,,Ik zou zelfs zes weken in het gips moeten zitten, maar dat werden er uiteindelijk ‘maar’ vier. Feit was dat ik het WK en de Ronde van de Toekomst kon vergeten. Ik heb heel veel pech gehad in 2011, hoewel de resultaten in het voorjaar ook wel weer veel vergoedden. Maar als ik nu terugkijk, had ik veel meer willen laten zien.”

BARNEVELD - Hij is gebrand om er een prachtig jaar van te maken, na het vergooide, door blessures en valpartijen ontsierde naseizoen in 2011. Wilco Kelderman (20) maakt zich op voor zijn debuut bij de Rabobank-profs. Eerste afspraak is meteen maar aan de andere kant van de wereld. In de Tour Down Under - in Australië dus - maakt hij zijn eerste wedstrijdkilometers als professioneel wielrenner. Hij blikt gretig vooruit op wat komen gaat. ,,Mijn blessures ben ik al lang weer vergeten.”

,,Niet verwacht”

Gelukkig voor hem had hij zijn profcontract al in de achterzak. ,,Ja, dat was al vrij vroeg bekend. Ik had eigenlijk niet verwacht dat dit in mei al duidelijk zou worden. Echt super dat de Rabobank-leiding zoveel vertrouwen in mij heeft. Samen met Jetse Bol kom ik over vanuit de beloften. Dat maakt de overgang naar de professionals wel zo fijn.”

Enkele weken geleden stond hij in vol ornaat te poseren bij de ploegenpresentatie in het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Tussen grote jongens als Robert Gesink en Bauke Mollema stond ook Kelderman zijn mannetje. ,,Was wel een mooie dag hoor. Je hebt iedereen weer een keer gezien en gesproken, dus dat was wel fijn.”

Na de presentatie reisde hij af naar het Canarische eiland Fuerteventura. De gehele profsectie bivakkeerde daar om, in de woorden van de Barnevelder ,,veel leuke dingen” te doen. ,,Zeker, we hebben gekanood, gevolleybald, op het terras gezeten, noem maar op. Of we ook gewielrend hebben? Ja, maar niet al te veel. Gemiddeld een uur of vier per dag. Dat is voor ons natuurlijk niet zo heel veel. We hebben ook best rustig aan gedaan.”

Dat zal komend seizoen hoe dan ook anders zijn. Eerste grote afspraak bij de profs voor Kelderman is de Tour Down Under half januari. ,,Prachtig natuurlijk, een mooi land, enthousiaste wielermensen, alles eromheen maakt het tot een mooie ronde. Ik ben er nog nooit geweest, dus dat maakt het nog leuker. Onze Australische jongens gaan daar natuurlijk het diepste om successen te halen. De sprinters Graeme Brown, Mark Renshaw en Michael Matthews zullen voor de etappezeges strijden. Voor mijzelf zal het vooral de kat uit de boom kijken zijn. Het is afwachten in hoeverre ik mee kan in het niveau. Ik ga in ieder geval mijn uiterste best doen. Op 7 januari vertrek ik. We moeten toch even acclimatiseren daar hè?”

Het volledige artikel is te lezen in de Barneveldse Krant van woensdag 28 december 2011.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie