Tweede Kamer wil onderzoek naar verdubbeling Valleilijn

16 december 2010 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD - Er komt een onderzoek naar de verdubbeling van de Valleilijn tussen Barneveld-Noord en Ede-Wageningen. De Tweede Kamer heeft de regering vandaag gevraagd dit onderzoek te doen. De ChristenUnie en de PvdA hadden hierover een motie ingediend. De motie is met steun van de VVD en het CDA aangenomen. De gemeente Barneveld is blij met het onderzoek, omdat een verdubbelde Valleilijn ook bijdraagt aan een goede bereikbaarheid van Barneveld en de FoodValley.

De aanleiding voor de motie is onder meer dat bij spoorcalamiteiten reizigers ook via een andere route hun weg kunnen vervolgen. Enkele weken geleden was dat bijvoorbeeld het geval bij station Utrecht-Centraal. Daar brak brand uit in een seinregelinstallatie en dat leidde tot grote chaos op het spoor. Naar aanleiding daarvan is ook in politiek-Den Haag discussie ontstaan over het ontbreken van de mogelijkheid om Utrecht als spoorknooppunt te kunnen mijden.

De gemeente Barneveld is blij met het onderzoek naar de verdubbeling van de Valleilijn. Dat zorgt niet alleen voor een betere bereikbaarheid van de gemeente Barneveld, maar ook voor de nieuwe Regio Food-Valley.Er was al sprake van een beperkte verdubbeling bij het station Barneveld-Noord, maar het onderzoek zal zich nu uitstrekken naar het gehele traject van de Valleilijn.

Een verdubbeling van de Valleilijn is volgens de gemeente ook positief voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein Harselaar. ,,De komende jaren worden tientallen hectares bedrijventerrein toegevoegd aan het bedrijventerrein. Dat is goed voor de vestiging van bedrijven in Barneveld en de werkgelegenheid. Een goede bereikbaarheid via de weg en het openbaar vervoer is daarbij van groot belang. Daarom hebben de gemeente Barneveld en de provincie Gelderland geld gereserveerd voor de bouw van de Harselaartunnel onder de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn'', aldus woordvoerder Bertil Rebel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie