Ook IVN tegen parkeren ‘groene driehoek’ in Barneveld

30 december 2009 om 00:00 Nieuws

Het IVN-bestuur heeft zijn zorgen geuit in brieven aan het college van burgemeester en wethouders en het Geldersch Landschap, de eigenaresse van het landgoed.

BARNEVELD - Na de Vereniging Oud Barneveld protesteert ook de IVN-afdeling 29Barneveld tegen het plan van de gemeente om een deel van de ‘groene driehoek’ bij landgoed De Schaffelaar te gebruiken als parkeerterrein. Ook het CDA is tegenstander. De partij stelt dat sprake is van ,,ernstige ontsiering van het landschappelijk 29karakter’’.

Aanleiding is het besluit van burgemeester en wethouders om het huidige weiland tussen de Van Zuijlen van Nieveltlaan, Drostendijk en Barnseweg deels te verharden met grasbetontegels. Daardoor ontstaan tussen de 200 en 250 parkeerplaatsen.

Die kunnen worden gebruikt op zaterdagen voor leden en bezoekers van voetbalclub SDVB, voor bezoekers van open dagen van het Groenhorst College en enkele keren per jaar tijdens grootschalige evenementen op landgoed De Schaffelaar. Voorbeelden zijn de Ballonfiësta en de gezinsbeurs Naar Buiten.

Het IVN is ,,zeer verbaasd’’ dat het college kiest voor het ,,bederven/schenden van het aanzicht van landgoed De Schaffelaar’’, schrijft voorzitter Lex van Rootselaar in de brief aan de gemeente en het Geldersch Landschap. ,,Het betreft een zeer oud cultuurgebied dat het beschermen waard is. Wij vragen u nadrukkelijk af te zien van dit extra parkeerterrein.’’

,,Tot nu toe wordt dit weiland sporadisch gebruikt, zoals bij de jaarlijkse Ballonfiësta’’, vervolgt Van Rootselaar. ,,Dat lijkt ons een acceptabelere situatie dan dit terrein tot permanent parkeerterrein te bestemmen. Zeker voor een plaatselijke voetbalvereniging is voor een groot deel van het bezoek de fiets een beter alternatief dan de auto.’’

Het college stelde eerder in reactie op vragen van het CDA dat de ‘groene uitstraling’ niet verloren gaat, omdat het terrein alleen op zaterdagen en tijdens enkele evenementen wordt gebruikt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie