Geiten geruimd in Barneveld

29 december 2009 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD - In totaal 457 geiten op de boerderij van Bertine en Gert Overeem aan de Kallenbroekerweg in Barneveld zijn maandag gedood en weggevoerd door de Voedsel- en Warenautoriteit. Meer dieren dan aanvankelijk verwacht, omdat ook de schijndrachtige geiten geruimd zijn.

Hiermee hebben de Overeems ruim de helft van hun geiten verloren. De maatregel is genomen om de ziekte Q-koorts aan te pakken. Eerder dit jaar werd op het bedrijf van de Overeems op basis van melkmonsters deze ziekte geconstateerd. Om het zekere voor het onzekere te nemen, besloot het ministerie van LNV alle drachtige en schijndrachtige geiten op besmette bedrijven te ruimen. Bacteriën van Q-koorts verspreiden zich in de lammerperiode (februari tot en met mei).

,,Met een team van zo’n vijftien medewerkers van onder meer de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) en de algemene inspectiedienst zijn de dieren gisteren op de boerderij gevaccineerd met een dodelijke injectie en daarna in vrachtwagens weggevoerd”, vertelt Bertine. ,,We zijn zelf niet de stal in geweest, maar de indruk is dat het werk netjes is gebeurd. Het blijft voor ons natuurlijk een drama.”

Burgemeester Jos Houben heeft op het laatste moment nog geprobeerd het aantal te doden dieren te beperken. ,,Hij heeft de donderdag voor Kerst een brief gestuurd naar minister Gerda Verburg”, licht gemeentewoordvoerder Bertil Rebel toe. ,,In die brief hebben we om extra tijd gevraagd om de resultaten van een tweede melkonderzoek af te wachten.” Het was bekend dat een koppel van dertig geiten van de Overeems afkomstig was van een met Q-koorts besmet bedrijf uit de Betuwe. ,,Het nieuwe onderzoek zou erop kunnen wijzen dat de zieke dieren zich alleen binnen deze groep bevinden, zodat er ‘slechts’ dertig geiten geruimd zouden worden in plaats van de ruim 450.” Nog dezelfde middag ontving de burgemeester een telefoontje uit Den Haag. ,,Met de mededeling dat het ministerie hier niet in meegaat. Er is een landelijk beleid vastgesteld en daar wilden ze niet van afwijken.”

(Lees meer hierover in de Barneveldse Krant van dinsdag 29 december 2009)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie