Burgemeester Houben: ‘Maak van jaarwisseling een feest’

29 december 2009 om 00:00 Nieuws

De afgelopen jaren is voor vele tienduizenden euro’s schade aangericht. ,,Dat is nergens voor nodig’’, stelt Houben. ,,Laten we er met elkaar voor zorgen dat de jaarwisseling feestelijk verloopt.’’

BARNEVELD - Burgemeester Jos Houben roept alle inwoners van de gemeente Barneveld op om van de jaarwisseling 2009-2010 een feest te maken.

De gemeente heeft toestemming verleend voor aan aantal nieuwjaarsfeesten in de nacht van donderdag 31 december 2009 op vrijdag 1 januari 2010 en geeft hiervoor ook subsidie.

De openbaar toegankelijke feesten worden gehouden in de 29Veluwehal in Barneveld (aanvang 01.00 uur), dorpshuis ‘t Trefpunt in Voorthuizen (aanvang 24.00 uur), een bedrijfshal en tent aan de Spil 16 op bedrijventerrein Puurveen in Kootwijkerbroek (aanvang 22.30 uur), dorpshuis De Koepel in Garderen (aanvang 00.30 uur) en restaurant ‘t Hilletje in Kootwijk (dorpsinloop).

Het feest in een tent aan de 29Ds. W.L. Mulderstraat in Zwartebroek (aanvang 24.00 uur) is alleen toegankelijk voor inwoners van Zwartebroek en Terschuur.

Barneveld heeft verder een aantal vergunningen verleend voor een vreugdevuur. ,,In alle andere gevallen dat een vreugdevuur wordt ontstoken, treden politie, brandweer en gemeente op.’’

Tijdens en voorafgaand aan de vorige jaarwisseling werd veel schade toegebracht aan verkeersborden, met name door vuurwerk. ,,Uiteraard is dit, naast een grote schadepost, ook erg gevaarlijk voor het verkeer’’, stelt de gemeente. ,,Er wordt altijd aangifte gedaan bij de politie van deze vernielingen en we verhalen de schade op de dader als die bekend is.’’

Barneveld roept getuigen van vernielingen op de politie te bellen via telefoonnummer 0900-8844. ,,Of bij dringende zaken via telefoonnummer 112.’’

Het Openbaar Ministerie (OM) past in de provincie Gelderland snelrecht toe. Dit betekent dat de afhandeling van rondom oud en nieuw gepleegde feiten sneller verloopt dan in de normale procedure.

Het gaat dan om zaken in de periode van donderdagochtend 31 december 00.00 uur tot zaterdagochtend 2 januari 08.00 uur. Voorbeelden zijn openlijke geweldpleging (tegen personen of goederen), brandstichting, vernieling, (zware) mishandeling en vuurwerkgerelateerde zaken. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan zaken met geweld en agressie tegen overheidspersoneel en hulpverleners.

Verdachten kunnen in de nieuwjaarsnacht door de politie in hechtenis worden genomen. Verdachten die volgens het OM langer vast moeten blijven zitten, worden zaterdag 2 januari voorgeleid aan de rechter-commissaris.

In strafzaken die voortkomen uit de jaarwisseling worden hogere straffen geëist door het OM. Daarnaast kunnen voorwaarden worden geëist/gesteld voor de jaarwisseling 2010-2011, bijvoorbeeld een huisarrest of een straatverbod.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie