Bijna 20 procent bezwaren urgentiebeleid in Barneveld gegrond

28 december 2009 om 00:00 Nieuws

Dat blijkt uit de gemeentelijke beantwoording van vragen die Pro’98 eind november heeft gesteld over het urgentiebeleid van de gemeente Barneveld.

BARNEVELD - Bijna twintig procent van de bezwaren tegen het afwijzen van een urgentieverklaring voor het versneld krijgen van een woning in de gemeente Barneveld is afgelopen drie jaar gegrond verklaard.

Aanleiding was het op straat komen te staan van de Barneveldse Fleur Holtrop (fictieve naam) met haar drie kinderen, waar de Barneveldse Krant destijds uitgebreid over berichtte. De rechter stelde haar in het gelijk, omdat hij vond dat er genoeg omstandigheden waren om af te wijken van de beleidsregels.

Voor het vaststellen van een noodsituatie maakt de gemeente Barneveld gebruik van Beleidsregels Urgentieverlening Barneveld. De afgelopen drie jaar zijn 107 aanvragen ingediend, meldt het college van burgemeester en wethouders. Hiervan werden er 55 afgewezen. Van de bezwaren tegen deze afwijzing zijn er 10 gegrond verklaard.

De bezwaarschriften worden behandeld door een externe onafhankelijke commissie.

Pro’98 vroeg zich af waarom de periode tussen afwijzing en behandeling van het bezwaar zo lang is, als de aanvrager vrijwel direct na de afwijzing bezwaar maakt.

Volgens de gemeente komt de geschillen- en bezwarencommissie maandelijks bijeen om bezwaarschriften te behandelen. ,,Dat de periode tussen de afwijzing en behandeling van het bezwaar lang kan zijn, kan te maken hebben met het gegeven dat het bezwaarschrift vlak na de laatste vergadering van de commissie is ingediend. Ook komt het voor dat een aanvullend advies van het externe bureau wordt opgevraagd, wegens nieuwe informatie. Uitgangspunt is dat bezwaarschriften direct worden behandeld en binnen de wettelijke termijnen worden afgewerkt.’’

Ook wilde Pro’98 weten waarom ‘urgentie’ in de praktijk betekent dat Woningstichting Barneveld een half jaar de tijd heeft om een woning beschikbaar te hebben.

Het college: ,,Enerzijds is in de gemeente sprake van een zeer gespannen woningmarkt. Anderzijds moet bij een urgentietoekenning rekening worden gehouden met het woonprofiel 29(= aantal personen, inkomen, vermogen en eventuele bijzondere omstandigheden) van de aanvrager. Er moet dus een woning beschikbaar komen die passend is voor de aanvrager. Vandaar dat de woningstichting de ruimte krijgt om een half jaar naar een geschikte woning om te zien. De woningstichting is zich bewust dat sprake is van urgentie. Want zij gaat direct op zoek naar een beschikbare woning. Dit kan soms ertoe leiden dat direct een passende woning beschikbaar is voor de aanvrager.’’ Eerder liet de advocaat van Holtrop weten dat in Barneveld ,,streng beleid’’ wordt gevoerd dat ,,te zot voor woorden is’’, omdat een gescheiden vrouw met minderjarige kinderen niet versneld in aanmerking komt voor een woning. Pro’98 wilde weten in hoeverre het beleid afwijkt van andere gemeenten. ,,Eén van de beleidsregels van Barneveld die afwijkt van urgentiebeleid in de omliggende gemeenten is dat geen urgenties worden verstrekt als het huisvestingsprobleem primair is ontstaan door het verbreken van een samenlevingsvorm’’, antwoordt het college.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie