'Geen derde kerkgebouw in Terschuur en Zwartebroek'

26 december 2008 om 00:00 Nieuws

ZWARTEBROEK/TERSCHUUR - ‘Geen derde kerkgebouw in Terbroek’ is de inzet van een werkgroep van kerkenraadsleden van de drie kerkelijke gemeenten in Zwartebroek en Terschuur. De plaatselijke hersteld-hervormde gemeente moet haar twee kerkdiensten op zondag in de twee dorpen kunnen houden zonder dat een derde kerkgebouw nodig is, vindt de werkgroep.

Initiatiefnemers zijn Gert van de Pol en John Dokter, ouderling van respectievelijk de hersteld-hervormde gemeente en de gereformeerde kerk. Met hun bedrijven zijn ze buren op bedrijventerein De Tolboom in Terschuur.

De hersteld-hervormde gemeente komt samen in het bedrijf van Van de Pol aan de Tolboomweg. De gemeente Barneveld heeft voor het gebruik van het pand voor de zondagse kerkdiensten een vergunning voor vijf jaar afgegeven; juli 2010 loopt die periode af.

De hersteld-hervormde gemeente is in mei 2004 gevormd door leden van de hervormde gemeente Zwartebroek-Terschuur die niet mee wilden gaan met de vorming van de fusiekerk van hervormden, gereformeerden en lutheranen, de Protestantse Kerk in Nederland. De kerkvoogdij van de hersteld-hervormden heeft al diverse locaties in Zwartebroek en Terschuur op het oog gehad voor kerkbouw, maar stuit steeds op onder meer planologische bezwaren van de burgerlijke gemeente Barneveld.

Van de Pol en Dokter betrokken al snel Edy van de Fliert, ouderling in de hervormde gemeente, bij hun werkgroep. Later volgde versterking met de kerkrentmeesters/kerkvoogden Jan Florijn (hervormd), Eibert Berkhof (hersteld-hervormd) en Aad van Beek (gereformeerd). Voorzitter Dokter: ,,Op de kerkelijke en theologische verschillen gaan wij inhoudelijk niet in. Het is aan de kerkenraden daarover te spreken. Onze werkgroep beperkt zich tot samenwerking in het gebruik van de twee kerkgebouwen voor de drie gemeenten.’’

In november heeft de werkgroep overlegd met de moderamina (dagelijks besturen) van de drie kerkenraden. Daarbij is gebleken dat de kerkenraden bereid zijn gezamenlijk concrete afspraken te maken. De hersteld-hervormde gemeente zou bijvoorbeeld vanaf september volgend jaar om 11.30 uur in de gereformeerde kerk en om 16.30 uur in de hervormde kerk kunnen samenkomen. Een roostercommissie zou nadere voorstellen moeten doen, met het oog op bijzondere diensten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie