Barneveld vraagt miljoenensubsidie voor spoortunnel Stationsweg

26 december 2008 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD - De gemeente Barneveld heeft een aanvraag van 6,8 miljoen euro ingediend bij het rijk voor de aanleg van een tunnel onder het spoor bij de Stationsweg/Baron van Nagellstraat, vlakbij station en transferium Barneveld-Noord. ,,Als we dit geld krijgen, dan wordt het project zeer kansrijk”, zegt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel.

De gemeente doet een beroep op de subsidieregeling ‘Spoorse doorsnijdingen’ van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, waarbij momenteel nog 141 miljoen euro te verdelen is.

,,We hebben een begroting ingediend bij het ministerie in de hoop dat men hiermee akkoord gaat”, zegt Rebel. In totaal kost de aanleg van de tunnel ruim 29 miljoen euro. De nu ingediende begroting houdt in dat de gemeente 9,3 miljoen euro betaalt, de provincie Gelderland 13 miljoen en het rijk ruim 6,8 miljoen.

,,Daarbij moeten we echter de kanttekening maken dat de provincie het bedrag van 13 miljoen nog niet heeft toegezegd’’, stelt Rebel. ,,Daarover moeten nog gesprekken plaatsvinden.” Eerder maakte de provincie wel duidelijk het belang van de komst van de tunnel te onderstrepen.

De tunnel is noodzakelijk voor de realisatie van een intercitystop bij station Barneveld-Noord. Stopt de trein hier, dan zou hij zonder spoortunnel de drukke Baron van Nagellstraat blokkeren.

Binnen een half jaar moet duidelijk zijn of het rijk gaat meebetalen. Wanneer de aanleg start, is nu nog onduidelijk. ,,Wat de NS betreft stopt de intercity Amersfoort-Apeldoorn niet eerder dan in 2013 in Barneveld-Noord, dus voor die tijd is de tunnel nog niet nodig”, zegt Rebel. ,,Maar als zowel gemeente, provincie als rijk positief zijn, hoeft uitvoering niet lang op zich te laten wachten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie