Over de puthaak

12 december 2008 om 00:00 Nieuws

VRAAG: Hoe komen ze er toch bij om te zeggen ‘ze zijn over de puthaak getrouwd’? Wat heeft samenwonen met water halen te maken?

ANTWOORD: Het is een schamper gezegde uit het landleven. De waterput bevond zich bij de meeste boerderijen op het erf tussen woning, stallen en bijgebouwen in.

Als een boer of een knecht en een meid daar enkele eeuwen terug niet naar de kerk gingen om volgens de regels van die tijd plechtig in de echt te worden verbonden, maar bij elkaar ‘hokten’, werd er wel eens spottend gezegd dat zij alleen maar over de puthaak gestapt waren. Dat is de steel met haak aan het touw waarmee men een emmer water uit de put ophaalde. En een pittig gezegde wordt gauw door anderen overgenomen en blijft dan als een vaste uitdrukking voortleven. In sommige streken werd het later een gewoonte om een bruid en bruidegom na de huwelijksplechtigheid werkelijk over een (door oudere aanwezigen vastgehouden) puthaak te laten stappen. Dat een jongen en een meisje dit óók zouden doen als zij gaan samenwonen, is ons nog niet ter ore gekomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie