Commentaar: Kerken en minima

12 december 2008 om 00:00 Nieuws

Wethouder Leen Verweij gaat op zoek naar arme gezinnen in de gemeente Barneveld. Aangemoedigd door de tips die voortkwamen uit de conferentie over armoede in Barneveld deze week, kondigde Verweij aan te onderzoeken of de Belastingdienst gegevens kan aanleveren om 1445 potentiële arme huishoudens die er volgens bureau Stimulansz zouden zijn in de gemeente Barneveld, te kunnen vinden. Een verstandige zet. Het is echter de vraag of het lukt via de fiscus. Het koppelen van bestanden en de bescherming van de privacy die daarmee samenhangt, is een bekend discussiepunt. Maar niet geschoten, is altijd mis.

Waarom is deze groep zo moeilijk te achterhalen? Schaamte is een veelgehoorde reden, evenals: ‘ik dop mijn eigen boontjes’ of ‘men weet de weg niet’.

Wat echter ook zou kunnen, is dat kerken een deel van deze groep ‘onzichtbaar’ maken door ze via de diaconie te helpen het hoofd boven water te houden. Diezelfde kerken zouden beter moeten samenwerken, onderling én met de gemeente Barneveld, zo werd tijdens de conferentie vastgesteld. Slechts vier kerken (de gereformeerde Bethelkerk, de hervormde Immanuëlkerk, de gereformeerde kerk vrijgemaakt Voorthuizen-Barneveld en de rooms-katholieke St. Catharinaparochie) vormen al bijna vier jaar een diaconaal netwerk, waarin ze de krachten bundelen in effectieve zorgverlening aan minima. Deze kerken maken daarin binnenkort een professionaliseringsslag door vanaf april volgend jaar intensief te gaan samenwerken met het onlangs door de gemeenteraad in het leven geroepen ‘Sociaal Raadslieden Punt’. Dit is een onafhankelijke organisatie die sociaal-juridische hulp verleent en bijvoorbeeld helpt bij het invullen van ingewikkelde formulieren. Kerkelijke vrijwilligers en gemeente Barneveld kunnen zó prima samenwerken, deze praktische hulp staat immers los van de identiteit van een kerk.

Het is daarom nauwelijks te begrijpen dat kerken het diaconaal netwerk niet massaal omarmd hebben om zo de door hen beoogde naastenliefde effectief in praktijk te brengen. Ongetwijfeld zijn er kerken waar dit wél heel goed gebeurt, maar profiteren van elkaars kennis levert meerwaarde op. En als kerk en gemeente Barneveld via het diaconaal netwerk beter samenwerken, levert dit een beter zicht op wie hulp nodig heeft. Er zijn immers volop regelingen beschikbaar waarop gewezen kan worden. Kerken zouden zich nog eens goed moeten bezinnen op hun diaconale rol wat betreft minima. Waar aansluiting op elkaar mogelijk is, moet de kans gegrepen worden om mensen met een minimuminkomen maximaal te helpen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie