‘Kerken moeten beter samenwerken om minima te helpen’

12 december 2008 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD - Kerken in de gemeente Barneveld zouden de handen nog meer ineen kunnen slaan als het gaat om inspelen op behoeften mensen met een minimuminkomen.

Dat werd maandag duidelijk aan het eind van de werkconferentie over armoedebeleid in de gemeente Barneveld. Deelnemers presenteerden per groep bedachte oplossingen naar aanleiding van twee stellingen.

De stelling ‘Er is geen samenwerking tussen organisaties op het gebied van minimabeleid’ leverde een beeld op dat dit inderdaad verbeterd kan worden. ‘Er is te weinig clustering’; ‘Men is te veel naar binnen gericht, er is hokjesgeest’; ‘Er is gebrek aan regie’; ‘Men kent elkaar niet’ en ‘Men erkent elkaar niet en blijft steken in eigen protocollen’, zo werd vastgesteld. Als oplossing werd onder meer een voortrekkersrol voor de gemeente gesuggereerd en ‘identiteit moet ondergeschikt zijn aan het doel’.

Dat bracht de discussie op gang over hoe kerken omgaan met minima. Gespreksleider Cor Klein Heerenbrink wierp de vraag op of de onderlinge samenwerking tussen kerken verbetering behoeft. Dat werd onderkend door Thomas Kool van de diaconie van de hervormde gemeente in Voorthuizen (Dorpskerk en Bethabara). ,,Ik denk dat het best beter kan, maar dat vraagt een bepaalde opbouw, geef ons wel even de tijd’’, zei hij. Hij verwees ook naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning die vorig jaar is ingevoerd en waar minima gebruik van kunnen maken. ,,De gemeente heeft daar de regie over.’’ De betekenis van die wet moet ook kerken nog meer duidelijk worden gemaakt, vindt Kool. ,,Het is nog vrij nieuw.’’ Volgens hem is het belangrijk dat gemeente en kerken de informatie bundelen om minima zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Bezoeker Gerard van Lanen meldde dat er een diaconaal netwerk van kerken in de gemeente Barneveld bestaat, waarin deze samenwerking vorm krijgt. Kennis die kerken niet hebben over het invullen van formulieren wordt via sociale raadslieden geleverd, dit als aanvulling op het diaconale spreekuur van kerken. ,,We hebben álle kerken aangeschreven mee te doen, maar slechts vier hebben aangehaakt. We zijn inmiddels 3,5 jaar bezig.’’ Wethouder Leen Verweij maakte van de gelegenheid gebruik kerken op te roepen mee te doen: ,,De hulp van kerken is hard nodig. Ze spelen een belangrijke maatschappelijke rol in de omgeving. Join the club!’’

Uitgebreide berichtgeving over de werkconferentie in de Barneveldse Krant van dinsdag 9 december 2008

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie