Bouw ruim 600 woningen in 2009 in gemeente Barneveld

22 november 2008 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD - Als de plannen doorgaan, komen er volgend jaar ruim 600 woningen bij in de gemeente Barneveld. In totaal worden 665 nieuwe huizen gebouwd en 76 oude gesloopt. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in het nu voorgestelde woningbouwplan voor 2009.

Nieuwbouw vindt vooral plaats in de Barneveldse wijken Veller I (217) en Eilanden-Oost (100). Herstructurering in de wijk De Lors levert 72 nieuwe woningen op. In Voorthuizen worden volgend jaar in totaal 71 nieuwe woningen gebouwd, in Kootwijkerbroek 28, in Stroe 11 en in Kootwijk 5. Sloop vindt zowel in Barneveld als in Voorthuizen plaats. Een verdeling in soorten woningen ziet er als volgt uit: 200 goedkope koop en huur, 107 middeldure koop, 218 dure koop en huur.

Een groot deel van de nieuw te realiseren woningen was eigenlijk al gepland voor dit jaar. In het jaarprogramma 2008 was de bouw van ongeveer 900 woningen opgenomen. Diverse projecten hebben echter vertraging opgelopen door onverwachte en onvoorziene lange procedures, meldt het college. Daaronder vallen onder meer de vertraging bij Veller I en Eilanden-Oost en bij locaties aan de Kapteijnstraat, de Lorsweg en de Gelreweg in Barneveld. Naast deze vertragingen heeft op sommige plekken ook verschuiving opgetreden in aantallen woningen, zoals in Kootwijk en aan de Buurtweg in Voorthuizen. ,,Gevolg is dat de start van de bouw van een behoorlijk aantal woningen genoemd in het jaarprogramma 2008 is doorgeschoven naar 2009.”

Plannen voor nieuwe woningen in De Glind zijn nog niet opgenomen in het woningbouwprogramma. ,,De mogelijkheden voor woningbouw daar moeten nader onderzocht worden”, meldt het college. In De Glind spelen geurcontouren van boerderijen een rol. Hetzelfde geldt voor plannen voor nieuwe woningen in Terschuur, waar ook de ligging van de A1 en van het treinspoor meespelen. ,,Voor Zwartebroek loopt daarnaast een verkennende studie voor nieuwbouw aan de zuidwestkant van het dorp.”

,,De huidige kredietcrisis zal gevolgen hebben voor de ontwikkelingen op de woningmarkt”, verwacht het college. ,,Nu al is duidelijk dat het vooral voor starters nog moeilijker wordt een woning te kopen.”

Wethouder Aart de Kruijf en directeur Jos Meesters van Woningstichting Barneveld gaven eerder in deze krant aan komende maanden intensief overleg te zullen voeren om op alle mogelijke manieren te werken aan een verbetering van het huizenbestand, juist om een dreigend tekort aan woningen voor deze doelgroep tegen te gaan.

Het woningbouwprogramma voor 2009 wordt in december voorgelegd aan de gemeenteraad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie