'CDA is naïef om zo actief voor een disco te pleiten'

18 november 2008 om 00:00 Nieuws

CDA en ChristenUnie zijn na opmerkingen van het CDA over de behoefte aan een discotheek in Barneveld, in een discussie verwikkeld geraakt. In haar weblog reageert Tjitske Kuiper (ChristenUnie) op eerdere berichtgeving in de Barneveldse Krant, waarin CDA’er Kees van der Werf stelt dat de ChristenUnie ‘de kop in het zand’ steekt als het gaat om het bieden van oplossingen voor jongeren. Een bloemlezing van de discussie tussen beide partijen op de website van de ChristenUnie.

Tjitske Kuiper: ,,Kees, ik ken je als collega goed genoeg om te weten dat je het goed voor hebt met jongeren. Daar heb ik respect voor en ik wil je reactie dan ook eerlijk en serieus met je doornemen. Waarbij ik dan ook van jouw kant wil vragen om geen karikaturen over de ChristenUnie te maken. Bijvoorbeeld als zouden wij alle jeugd het liefst in kerkzaaltjes en huiskamers willen zien. Heb je mij dat horen beweren? Zo trek je de discussie meteen in de oude kampen van kerkelijken niet-kerkelijken. Dat is jammer, want de wereld is op dat punt niet zo zwart/wit. Laten we nuchter zijn! Pleiten voor een ondernemer die een disco gaat runnen binnen onze gemeentegrenzen is vragen om een grootschalige voorziening die onvermijdelijk niet alleen onze eigen jeugd ‘bedient’, maar net zo goed jeugd uit de wijde omgeving aantrekt. De sluitingstijden zouden hierbij opgerekt moeten worden, want anders is het niet lucratief genoeg voor een exploitant. En dat terwijl er vele ouders in het land met handtekeningenacties bezig zijn geweest om de sluitingstijden te vervroegen. De sluitingstijden in onze gemeente zijn juist goed en voorkomen een hoop overlast. Laat dat een stimulans zijn voor andere (buur)gemeenten om daarbij aan te sluiten in plaats van met elkaar de sluitingstijden alsmaar te verruimen. Onze samenleving loopt toch tegen grenzen aan op dit punt?

Ik ben niet blind voor het feit dat er vele jongeren zijn die behoefte hebben aan uitgaansmogelijkheden, maar om dat nu actief te gaan stimuleren wat jij doet gaat mij veel te ver. (...)

Kleinschaliger disco’s op campings en op schoolfeesten daarentegen zijn heel anders. Hier kent men elkaar veel meer en daar hoeven ook niet meteen uitsmijters en politie aan te pas te komen. Ik denk dat ook de feesten in het concertgebouw vroeger (sommige mensen op de site van de Barneveldse Krant refereren daar aan) eveneens veel kleinschaliger waren en vriendelijker en dus veiliger. Wat mij betreft is dat dus ook geen vergelijk. Ik vind het juist naïef van jou om zo actief voor de komst van een (exploitabele) disco te pleiten. Dat had ik ook niet verwacht van het CDA. Het bieden van uitgaansmogelijkheden is geen kerntaak voor de gemeente. Ons doel is verbetering van het jeugdbeleid. Laten we dan eerst maar eens zorgen dat de zorgteams op scholen, het maatschappelijk werk, de poli’s voor verslavingszorg, de kindermishandeling, de opvang van zwerfjongeren, het grote alcohol zuipen, etcetera met voldoende overheidsmiddelen wordt aangepakt. Daar ligt wat de ChristenUnie betreft de hoogste prioriteit.’’ (...)

Waarop Kees van der Werf reageert: ,,Beste Tjitske, uiteraard heb ik respect voor je opvattingen, laat dat binnen onze discussie heel helder zijn. Ik reageer nog één keer en als er daarna nog stof voor verder debatteren is geef ik er de voorkeur aan dat ‘face to face’ te doen. In de eerste plaats heb ik geen karikatuur van de CU gemaakt, maar gereageerd op jouw woorden en mijn standpunt onderbouwd. Jouw schets van je ideale uitgaansmodel voor jongeren is in mijn ogen een idee-fixe dat voorbij gaat aan de werkelijkheid van alle dag. (Dat bedoel ik met kop in het zand steken.) Maar als je dat als alternatief op mijn stelling wil realiseren, prima. Geef er dan wel handen en voeten aan. Het blijft nu in filosofie steken. Uit jouw laatste zinnen maak ik op dat we het er over eens zijn dat een politicus er is voor alle jeugd en niet alleen voor een klein groepje dat tot de eigen achterban behoort. Je kent de knelpunten en de behoefte van jongeren om in eigen gemeente uit te gaan. Maak daarin dus een heldere keuze.

Niet stimuleren van een veilige voorziening in de eigen gemeente betekent automatisch kiezen voor de bestaande situatie. En die is je genoegzaam bekend. (...)

Mijn citaat over het kleine aantal jongeren dat op zaterdagavond doorbrengt in kerkzaaltjes heeft niets te maken met scheiding trekken tussen kerk en niet kerk. Het ligt ook niet voor de hand om dat te veronderstellen bij iemand die zelf lid is van een PKN kerk. Het is simpelweg een feitelijke weergave van de werkelijkheid. De jeugd brengt massaal hun vertier door in de door mij geschetste gelegenheden en ik geloof niet dat we dat kunnen terugdraaien net zo min als we voetbalstadions kunnen sluiten omdat sommige mensen zich daar misdragen of de spoorverbindingen opheffen omdat conducteurs vaak bedreigd worden. De opmerking over de noodzakelijke grootschaligheid van een disco om levensvatbaar te kunnen zijn kan ik wel delen. Dat we de sluitingstijden bij buurgemeenten kunnen terugbrengen is de komende jaren geen reëel perspectief. Bovendien zal voor veel ouders de huidige sluitingstijd van twee uur prima zijn en ligt er ook bij hen de taak om dat als de uitgaanslimiet naar hun kinderen toe aan te houden. Je hoeft tenslotte ook niet bij alle wensen aan te sluiten.

De opmerking dat ik met mijn voorstel de jongeren actief stimuleer om uit te gaan is merkwaardig. Beste Tjitske, ze gaan al met honderden zo niet duizenden uit. Mijn stimulans hebben ze daarvoor niet nodig. Het is ook doodnormaal dat ze willen uitgaan en ik doe niet anders dan aansluiten bij de bestaande werkelijkheid.

(...) We verschillen niet van mening waar het gaat om de uitvoering van de wettelijke taken van de gemeente en de daarin gemaakte prioriteiten. De CDA fractie heeft dit altijd als een belangrijk speerpunt van beleid in de raad bepleit en onderbouwd en wil ook middels een vraag aan de rekenkamer juist laten onderzoeken of we daarin voldoende slagen. Maar bij het woord ‘eerst’ lopen onze opvattingen uiteen. De CDA fractie wil niet de bestaande situatie in het uitgaan even parkeren tot we al die andere zaken hebben opgelost maar kritisch kijken wat we vanuit onze verantwoordelijkheid op dat terrein voor de jeugd kunnen doen.(...).’’

Tjitske Kuiper: ,,Ik stel voor om maar eens face-to-face verder te gaan praten binnenkort. Het lijkt mij met name interessant om dan eens door te praten over die sluitingstijden van horeca in de regio. Je legt je daar bij neer als was het een voldongen en onomkeerbaar feit. Overigens heeft Bernard Schermers zich enkele maanden geleden op de site van het CDA ook nog heel positief uitgelaten over de handtekeningenacties die gaande zijn om de sluitingstijden in de horeca te vervroegen. Je hebt trouwens gelijk als je vindt dat ouders daarin hun eigen verantwoordelijkheid ook moeten nemen. Maar dat neemt niet weg dat het CDA in deze regio wel eens zou kunnen gaan proberen om breder steun te vinden voor de sluitingstijden van 02.00 uur ‘s nachts. Laat onze gemeente daarin maar als voorbeeld dienen. In de hele regio is het CDA prominent aanwezig in de colleges. Als CDA en CU daarin samen zouden kunnen optrekken krijgen we misschien wel iets positiefs op de agenda van onze buurgemeenten. Lijkt mij leuk.’’

Wat vindt u? Discussieer mee via deze site. Kijk hieronder voor eerder gepubliceerde artikelen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie