Boerderijbrand tijdens kerstdiner

27 december 2007 om 00:00 Nieuws

GARDEREN - Het middengedeelte van de woonboerderij van de familie Blijenberg aan de Paleisweg in Garderen is dinsdagmiddag geheel uitgebrand.

Het gezin ontdekte het vuur tijdens het kerstdiner en kon tijdig het pand verlaten. Er raakte niemand gewond. De boerderij is niet meer geschikt voor bewoning. ,,Ik stond te trillen op mijn benen!”, zegt eigenaar J. Blijenberg.

De brandweer werd omstreeks 12.30 uur gealarmeerd voor de binnenbrand. Het korps uit Garderen was binnen zes minuten ter plaatse, op dat moment sloegen de vlammen al uit het dak van het middengedeelte. Er werd direct opgeschaald naar grote brand. Het vuur werd bestreden met drie spuitwagens en de hoogwerker uit Barneveld.

Omdat de vlammen al uit het dak van het middengedeelte kwamen, heeft de brandweer geprobeerd aangebouwde delen te behouden. Het gedeelte dat met riet gedekt was, is geheel uitgebrand. De andere aanbouw, voorzien van een pannendak, kon behouden worden. Naar de oorzaak van de brand wordt een onderzoek ingesteld.

De gehele bovenverdieping van het boerderijtje is dinsdag aan het eind van de middag zwartgeblakerd en smeult nog na. Blijenberg werd geholpen door de brandweer en omstanders. Slechts de schoorsteen prijkt nog boven de overblijfselen van wat een schitterende monumentale woonboerderij uit 1900 was.

Blijenberg probeert nog te redden wat er te redden valt. Met haast legt hij een extra waterslang aan wanneer wordt ontdekt dat smeulende resten van het rieten dak nog niet geheel zijn gedoofd. De brandweer verwijdert een deel van het rieten dak om na te blussen.

Ontredderd vertelt Blijenberg hoe zijn gezin de brand ontdekte. ,,We zaten aan het kerstdiner toen we rookwolken zagen rondom het huis. Toen we buiten kwamen, sloegen de vlammen uit het dak. We belden gelijk de brandweer en we probeerden zo veel mogelijk spullen uit het huis te redden. Maar door de droge rieten kap en de harde wind greep het vuur snel om zich heen. Op dat moment sta je echt te trillen op je benen. Van de bijgebouwen konden we er één behouden, van de andere is het halve dak afgebrand.”

Lees het complete verhaal in de Barneveldse Krant van donderdag 27 december 2007

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie