Politie waarschuwt voor gevaar nepwapens

25 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE/BARNEVELD - Er komen steeds meer nepwapens op de markt, die niet van echt zijn te onderscheiden. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Dat zegt vuurwapenrechercheur Rob van het Regionaal Bureau Wapens en Munitie (RBWM) van de politie Gelderland-Midden, waaronder ook de gemeenten Barneveld, Scherpenzeel en Ede vallen.

,,Stel dat een agent iemand aantreft met zo’n speelgoedpistool, dan is in een flits niet te zien of het een echt pistool betreft. Als die persoon er dan ook er mee gaat dreigen of de bevelen van de agent niet opvolgt, kan het gebeuren dat de diender besluit om de man neer te schieten’’, aldus Rob.

Na de nodige publiciteit is volgens de rechercheur nu een kleine verandering merkbaar. ,,Mensen beginnen te snappen waarom deze nepwapens - zelfgemaakte vuurwapens - gevaarlijk zijn.’’

De speelgoedvariant van een Smith & Wesson-pistool kost in een toeristenwinkel aan een Spaanse costa ongeveer 20 euro. Wie in Nederland een niet van echt te onderscheiden speeltuig, bijvoorbeeld een balletjespistool, heeft, kan rekenen op een boete van 270 euro. Tevens krijgt deze persoon een vermelding in het justitiële documentenregister, waardoor het niet mogelijk is een bewijs van goed gedrag te krijgen.

De expertise van het RBWM ligt met name op het gebied van de (illegale) vuurwapens. Rob schat dat 95 procent van zijn werk gaat over vuistvuurwapens. Het bureau weet door opleidingen en contacten met andere wapenexperts uit de hele wereld waar zij op moet letten bij het vaststellen van het soort wapen; is het een echt of nepwapen?

Voor de politieregio Gelderland-Midden registeren Rob en een administratief medewerkster vuurwapenincidenten (al dan niet in relatie tot andere misdrijven) en het aantal in beslag genomen wapens, munitie en explosieven. Daarnaast is het RBWM een soort vraagbaak voor politiemedewerkers die zitten met vragen over munitie en (vuur)wapenen.

,,In elke politie-unit zijn één of meer contactpersonen die vuurwapenzaken afhandelen, waarbij wij ondersteuning kunnen bieden. Daarnaast kunnen collega’s vastzitten met een onderzoek en hebben ze advies nodig over de strafbaarheidstelling rondom wapens. Kortom: wij kunnen hen aangeven wanneer iets wel of niet is verboden’’, legt de rechercheur uit.

Naast educatie aan politiemedewerkers verzorgt de rechercheur ook voorlichting voor het publiek. Zo wordt scholieren gewezen op de gevaren en boetes van balletjespistolen. Het RBWM gaat meestal mee met huiszoekingen. Rob: ,,We zoeken dan heel uitgebreid, kijken verder dan de al bekende plekken waar wapens verstopt kunnen zijn. Het zal niet de eerste keer zijn dat een pistool in een boek blijkt te zijn verstopt.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie