Teheran doet mee aan topberaad

30 april 2007 om 00:00 Nieuws

Iran stuurt zijn minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki naar Egypte. Zijn Amerikaanse collega Condoleezza Rice woont de bijeenkomst ook bij. Volgens de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hoshiyar Zebari is er een ‘grote kans’ dat Iran en de VS bilateraal overleg zullen voeren in de marge van de conferentie. Ook Rice sloot dat zondag nadrukkelijk niet uit, zo zei ze tegen de Amerikaanse omroep ABC.

Internationale conferentie over veiligheid Irak BAGDAD/TEHERAN (ANP/RTR/EFE) - Iran neemt definitief deel aan de komende internationale conferentie over de veiligheidssituatie in buurland Irak. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zondag laten weten, aldus de Iraakse premier Nuri al-Maliki. De conferentie wordt 3 en 4 mei in de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh gehouden.

De Iraanse topdiplomaat en veiligheidsadviseur Ali Larijani zondag in Irak om onder meer over de komende conferentie te spreken. Teheran had de voorkeur voor een conferentie over Irak met zijn buurlanden zonder grote mogendheden van buiten de regio. De VS en Iran hebben al bijna dertig jaar geen diplomatieke betrekkingen.

Teheran onderhoudt nauwe banden met veel sjiitische figuren binnen de regering van Maliki. De Amerikanen houden in Irak nog steeds vijf Iraniërs vast. De VS beschuldigen Iraanse agenten ervan extremisten in Irak te financieren, trainen en bewapenen. Deze milities zijn volgens de VS betrokken bij het sektarisch geweld en aanvallen op Amerikaanse troepen.

Aanslagen in Irak hebben ook dit weekeinde weer aan tientallen mensen het leven gekost. Alleen al in de stad Kerbala vielen zaterdag door de ontploffing van een autobom zeker zeventig doden, aldus een functionaris van het ministerie van Volksgezondheid.

Kerbala is een voor sjiieten heilige stad in Irak. De stad was 14 april ook het doelwit van terroristen. Meer dan veertig mensen werden toen gedood door de explosie van een autobom. De ontploffing zaterdag had plaats bij een controlepost op enkele honderden meters van de op een na belangrijkste moskee in de stad. Door andere aanslagen in het land vielen zeker nog eens negentien doden.

In de stad Baquba werden 27 lijken gevonden, slachtoffers van het aanhoudende geweld tussen soennieten en sjiieten. Hoewel in aantal afgenomen, worden in Irak nog vrijwel elke dag verminkte lichamen gevonden, zowel van soennieten als sjiieten. Even buiten Tikrit kwamen zaterdag ongeveer tweehonderd mensen bijeen om stil te staan bij de verjaardag van de vorig jaar opgehangen ex-president Saddam Hussein. De sobere bijeenkomst bij het graf van Saddam werd vooral bijgewoond door inwoners van Awja.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie