Libanon-rapport ‘spaart’ Israëlische premier Olmert

30 april 2007 om 00:00 Nieuws

In het rapport worden wel kritische noten gekraakt over Olmert, die vooral overhaast en zonder een goed plan Israël naar een oorlog voerde, waarbij hij de regie vervolgens te veel uit handen gaf. Volgens Israëlische media hebben medewerkers van Olmert zaterdagavond gezegd dat de premier ook niet de eer aan zichzelf zal houden en zal vertrekken. Veel Israëliërs beschouwen de strijd in Libanon tegen de radicale sjiitische beweging Hezbollah als mislukt.

JERUZALEM (ANP) - Een vandaag te verschijnen rapport over de omstreden wijze waarop Israël afgelopen zomer ten strijde trok tegen de radicale Hezbollah-beweging in Zuid-Libanon, zal niet oproepen tot het vertrek van de Israëlische premier Ehud Olmert. Dat berichtte de Israëlische omroep ‘10’, die zegt te beschikken over een kopie van het zogeheten Winograd-rapport.

Tijdens de oorlog, die ruim een maand duurde, kwamen 160 Israëliërs om en 1200 Libanezen, voornamelijk burgers. Het leger slaagde er echter niet in raketbeschietingen vanuit Libanon te stoppen en twee door Hezbollah ontvoerde militairen vrij te krijgen. Volgens een militaire commissie, die al eerder een rapport uitbracht, waren de voorbereidingen op het conflict onder de maat. Zo werd te laat begonnen met het oproepen van reservisten, en duurde het te lang voordat Israël verklaarde in staat van oorlog te zijn. Ook in de coördinatie van de oorlog ging veel mis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie