AZ ontroostbaar na verlies in Rotterdam

30 april 2007 om 00:00 Nieuws

ROTTERDAM (ANP) - Alleen Shota Arveladze en Maarten Martens konden het zondagmiddag nog opbrengen het meegereisde publiek uit Alkmaar te bedanken. De andere AZ-spelers lagen na de met 3-2 verloren wedstrijd bij Excelsior verdwaasd op de grond of liepen met tranen in de ogen van het veld, zoals aanvaller Danny Koevermans.

Acht minuten lang was AZ de virtuele kampioen, daarna ging voor de Noord-Hollanders alles mis. De landstitel die de club in 1981 won, blijft voorlopig de enige.

‘Voor mezelf vind ik dit nog het minst erg’, zei trainer Louis van Gaal na afloop van een van de meest bizarre ontknopingen ooit. ‘Ik ben 55 jaar en heb al veel titels gewonnen. Bij voorzitter Dirk Scheringa en mijn spelers komt deze klap veel harder aan. Het was een trieste zaak in de kleedkamer. Sommige jongens krijgen zo’n grote kans op het kampioenschap misschien nooit meer.’

Bijna niemand hield vooraf rekening met een nederlaag van AZ, ook Van Gaal niet. ‘In 2007 verloren we nog geen competitiewedstrijd, Excelsior had niets meer te winnen en het veld lag er bovendien prima bij. Ieder signaal stond voor ons op groen. Maar het is qua druk een groot verschil als je dicht bij het kampioenschap bent. Dat zag je vandaag.’

Een andere belangrijke reden voor het verlies was de rode kaart voor doelman Boy Waterman na twintig minuten. Hij moest ingrijpen toen Tim de Cler zijn directe tegenstander Andwélé Slory weer eens voorbij zag flitsen. Scheidsrechter Ruud Bossen kon niets anders doen dan Waterman weg te sturen en Excelsior een strafschop te geven. Luigi Bruins gaf vervolgens de aanzet tot een miraculeuze voetbalmiddag: 1-0.

‘De scheidsrechter kunnen we niets verwijten’, vond Van Gaal. ‘Het was een juiste beslissing.’ Simon Cziommer bracht de hoop bij zijn aangeslagen ploeg met een knappe vrije trap snel terug: 1-1.

Van Gaal nam in de rust alle risico door ook zijn andere twee wissels toe te passen. Met het inbrengen van onder andere Danny Koevermans speelde AZ vol op de aanval. Excelsior kwam daardoor alleen maar beter in de wedstrijd en kreeg goede kansen. Henrico Drost hielp de Rotterdammers opnieuw op voorsprong: 2-1.

AZ mocht blij zijn dat de achterstand niet verder opliep. Toen Koevermans even later met een kopbal alsnog tegenscoorde en René van Dieren rood kreeg, geloofden de Alkmaarders erin. Koevermans schoot op de paal, Martens zag zijn inzet gestopt door doelman Ronald Graafland en een vrije trap van Cziommer ging naast. Johan Voskamp besliste het duel wel: 3-2. Na het laatste fluitsignaal bleven supporters van AZ minutenlang verbijsterd voor zich uitkijken. Anderen hadden moeite hun woede niet te uiten.

‘Wij konden vandaag niet brengen wat wij normaal gesproken wel doen’, was Van Gaal realistisch. ‘AZ had het beter moeten doen. We zullen ons nu moeten focussen op de bekerfinale en de play-offs.’

In tegenstelling tot de trainer waren de spelers van AZ nauwelijks aanspreekbaar. Met opgedroogde tranen stapten ze de bus in, op weg naar Alkmaar. Iets verderop deelde een medewerker van Excelsior bloemen uit, aan een ieder die het wilde. Bloemen die bedoeld waren voor de kampioenen van AZ.