Goedbezochte reünie Ds. J. Fraanjeschool

30 april 2007 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD - Honderden oud-leerlingen en oud-leerkrachten hebben zaterdag de reünie van de 75-jarige Ds. J. Fraanjeschool bezocht. Die werd gehouden op de twee locaties aan de Lijsterstraat en de Nederwoudseweg.

Bij De Burcht aan de Nederwoudseweg rijden heel wat rollators en rolstoelen rond, terwijl het plein bij De Vesting aan de Lijsterstraat vol staat met fietsen. De parkeerplaatsen van beide locaties staan bomvol met auto’s.

Aan de Lijsterstraat zijn oud-leerlingen aanwezig die hier lessen hebben gevolgd sinds de bouw van de school in 1978. De bezoekers krijgen allemaal een sticker met hun naam en de juiste schoolperiode opgeplakt. In de school is het heet en druk. Voor iedereen is er volop gratis frisdrank verkrijgbaar.

Uit één lokaal klinkt uitbundig gelach. De oud-leerlingen die in 1985 de school hebben verlaten, halen daar herinneringen op. Ook meester Van Gent is aanwezig en zegt: ,,Hé jongeman, ben jij niet Martin de tekenaar? Ik heb je laatst nog in de krant zien staan.” Martin Soetendaal antwoordt: ,,Dat hebt u dan heel goed gezien meester.”

In het lokaal wordt het thema ‘De boerderij anno 2007’ uitgebeeld via een beamerpresentatie en vele foto’s. De groep heeft er maar weinig oog voor en is veel te druk met bijpraten.

In de grote ontmoetingsruimte verkopen kinderen het jubileumboek ‘Een dure plicht’. Er zijn al heel wat exemplaren verkocht. Schoolvoorzitter A. van de Kieft zegt daarover: ,,Het is dankzij de goede en bewarende hand des Heeren over ons en over onze kinderen dat wij het 75-jarig bestaan van de Ds. J. Fraanjeschool mogen herdenken.”

Locatiedirecteur Gijs Nieuwenhuis, die sinds 1983 voor de school werkzaam is, kijkt tevreden rond. ,,Het is lekker druk en gezellig. Mensen ontmoeten elkaar weer eens en dat is leuk. We hebben als personeel lang naar deze dag uitgezien en veel voorbereidend werk verricht. Kijk alleen maar eens naar het jubileumboek en de projectavond die we georganiseerd hebben. Ik ben zeer tevreden over het resultaat.”

Aan het jubileum is ook een zendingsactie scholen gekoppeld voor scholen in Irian Jaya en Afrika. ,,We hebben gisteren friet, hamburgers en allerlei andere etenswaren verkocht’’, vertelt Nieuwehuis. ,,Er zijn veel mensen bij ons komen eten op een groot terras dat we daarvoor hadden ingericht. Alleen op deze locatie hebben we ondertussen al ruim zesduizend euro ingezameld. Er was sprake van een intens gevoel van saamhorigheid.”

Oud-leerlingen Sjaak Bulsink en Jacob-Carl Pauw staan samen te kletsen. ,,Via mijn moeder hoorde ik gisteren pas over de reünie’’, zegt Jacob-Carl. ,,Ik heb me ook niet vooraf opgegeven, maar dat is vast niet erg.”

,,Ik vind het leuk om oud-leraren te spreken’’, vertelt Sjaak, ,,maar ik hoop dat er zo wel wat meer oud-klasgenoten komen. Mijn broertjes en zusjes zitten hier nog op school en daardoor wist ik allang van deze reünie af.”

Wilma Harenboom is helemaal uit Sliedrecht gekomen en praat bij met Dorine van Amersfoort. ,,Ik vind het erg leuk om iedereen weer te zien”, reageert Wilma. Wat herinneren de dames zich het best van hun schooltijd? Wilma antwoordt: ,,De geschiedenisvertellingen van juf Muilwijk op d’r vertelslofjes.” Dorine vult aan: ,,Als juf Muilwijk die aantrok, dan werden wij al blij. Dat vergeet ik nooit meer. En natuurlijk het snoep strooien bij het afscheid van groep acht.’’

In het gymlokaal van de kleuters geeft het huidige schoolorkest een uitvoering. De muzikanten zijn uitgedost in boerenklederdracht. Zo’n vijftig belangstellenden luisteren aandachtig naar geestelijke liederen, het Wilhelmus en het Gelders Volkslied.

De kinderen doen erg hun best op instrumenten als blokfluit, fagot, viool, dwarsfluit en cello. Vooral de solo’s van Nellyanne, Willemijn, Annejo en Eline worden zeer gewaardeerd.

Ook de rest van de middag is er heel wat afgepraat op de Ds. J. Fraanjeschool aan de Lijsterstraat. Het bleef nog lang gezellig, druk én vooral warm.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie