Simonis: Begraven ongedoopte kinderen had anders gemoeten

24 april 2007 om 00:00 Nieuws

UTRECHT (ANP) - Het idee dat kinderen die dood ter wereld komen of kort na de geboorte overlijden, niet in de hemel worden opgenomen, is in Nederland al lang niet meer gangbaar. Toch dragen nog heel wat Nederlandse rooms-katholieken de littekens van het verleden. Kardinaal Ad Simonis kan dat niet terugdraaien, maar erkent dat de Rooms-Katholieke Kerk anders met ongedoopte kinderen had moeten omgaan.

Simonis reageert op het document van de Internationale Theologische Commissie, waarin het idee van het voorgeborchte achterhaald wordt verklaard; het zou niet wezenlijk en noodzakelijk in de leer van de kerk zijn. Met de publicatie van de tekst maakte paus Benedictus XVI duidelijk het met de strekking ervan eens te zijn. Ongedoopte kinderen zouden volgens de oude opvatting geen plaats in de hemel krijgen, omdat ze niet gedoopt waren en daarmee niet van de erfzonde zijn gereinigd. Ze gaan echter ook niet naar de hel, omdat ze geen kwaad hebben bedreven. Daarom zouden de kinderen het eeuwige geluk in het voorgeborchte krijgen. ,,Het buitensluiten van onschuldige kinderen uit het paradijs is in tegenspraak met de bijzondere liefde die Christus voor de kleinsten koestert’’, stelde de paus in een verklarend document.

Simonis beseft dat onder ouders die een kind verloren nog voordat het kon worden gedoopt, verdriet, frustratie of zelfs boosheid leeft. Hij kan zich goed voorstellen dat ouders zich door de kerk in de steek gelaten voelden juist op een moment dat zij steun nodig hadden. ,,In onze tijd zijn wij ons veel meer bewust van de noodzaak van goede en intensieve rouwverwerking bij het overlijden van een kind’’, schrijft Simonis. Juist de kerk kan door haar geloof in het eeuwig leven in dat proces een belangrijke rol spelen.

Verscheidene rooms-katholieke begraafplaatsen hebben tegenwoordig een monument voor de ongedoopte kinderen. Soms wordt de ongewijde grond waarin de kinderen begraven moesten worden, alsnog gewijd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie