‘Tenenzuster’ houdt het voor gezien

21 april 2007 om 00:00 Nieuws

VOORTHUIZEN - Na 28 jaar als pedicure te hebben gewerkt, gaat Margot van den Berg met pensioen. Jarenlang ging ze op de fiets naar alle klanten in Voorthuizen, maar tot enkele jaren terug ook in het buitengebied. Daarnaast behandelde ze jarenlang bewoners van zorgcentrum Avondrust. Nu is het tijd om te stoppen. ,,Het is grandioos geweest”, zegt Van den Berg.

Door Anita Neutèl

De praktijk van de Voorthuizense wordt overgenomen door drie collega’s.

Dat is een verschil met hoe zij indertijd begon. ,,Je begint heel kleinschalig”, vertelt de pedicure. ,,Het voordeel was dat een pedicure in Garderen met de praktijk wilde ophouden.”

Van den Berg kon haar eerste klanten zo overnemen. De rest ging vanzelf. ,,Ik moet zeggen dat het een soort sneeuwbaleffect is, dat stond komt dankzij mond-tot-mondreclame. Op de soos vragen mensen ‘wie heb jij?’”

Al die jaren heeft ze dan ook een druk lopende praktijk gehad. ,,Tot vier jaar geleden had ik ook het hele buitengebied. Daar was ik dagen druk mee. Daarnaast had ik de praktijk in Voorthuizen.”

Klantenbestand

Het klantenbestand was breed. ,,Ik had klanten van restaurant Het Ei tot Garderen en van het Hollands Spoor tot aan de Prinsenkamp.’’ Toen haar man met pensioen ging, besloot de pedicure met de buitenpraktijk op te houden.

Het idee pedicure te worden, had Margot van den Berg al jarenlang in haar achterhoofd. ,,Een vriendin ging die opleiding doen. Dat maakte zo’n indruk op me.”

In diezelfde tijd kreeg zij een aanbod van de kredietbank in Ede. Daar ging zij werken. Na de geboorte van haar derde dochter begon zij alsnog de opleiding tot pedicure te volgen. In 1979 resulteerde dat in een succesvol eindexamen.

Begin jaren tachtig werd de pedicure gevraagd om in Avondrust mensen te komen behandelen. ,,Ik hielp de mensen altijd op hun kamer”, vertelt de Voorthuizense. ,,Eén ding is me altijd bijgebleven. Ik behandelde een hoogbejaarde man, hij was bijna blind. Ik behandelde hem op dinsdagmorgen, dan was er Muzikaale Fruitmand. Hij kon de knop van de radio niet vinden, dan kwam ik en zette die aan en gingen we luisteren. Als ik klaar was met behandelen, maakten we een nieuwe afspraak. Als ik wegging, zei hij altijd ‘goedemorgen tenenzuster’.”

Mevrouw Van den Berg vertelt lachend hoe dit dan in het dialect werd uitgesproken als ‘teejezuster’.

Het sociale aspect is heel belangrijk geweest bij het werk van de pedicure. ,,Sommige deuren gaan open en dan zijn de mensen hees omdat ze dagenlang niet gesproken hebben. Het is dan fijn als er iemand langskomt. Het is dankbaar werk. De voetproblemen zijn lang niet zo erg als de eenzaamheid.”

Moeilijk inschatten

Het inschatten van de tijd vond de pedicure wel eens lastig. ,,Je kunt afspraken moeilijk inschatten. Er kan een sterfgeval zijn geweest. Het sociale aspect is belangrijk: een behandeling van een half uur en nog een kwartiertje praten. Ik ben dankbaar voor de mensen die daar begrip voor hebben gehad.”

De Voorthuizense heeft haar werk altijd met groot plezier gedaan. ,,Ik heb nooit met tegenzin gewerkt”, vertelt zij, ,,ook had ik fijne contacten met het verplegend personeel. Mijn praktijk wordt nu door drie pedicures overgenomen.”

Toch heeft stoppen ook voordelen, vooral omdat haar man al met pensioen is gegaan. Mevrouw Van den Berg: ,,Ik ben nu op een leeftijd gekomen dat ik ook bij mijn man thuis wil zijn. We hebben hobby’s: wandelen en fietsen. Ik ben dankbaar dat ik van mijn agenda af ben.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie