‘Dorpsdiscussie over plannen De Glind’

20 april 2007 om 00:00 Nieuws

DE GLIND - Over vijftien jaar moet De Glind zo’n veertig woningen rijker zijn. In het ruimtelijke ontwikkelingsmodel ‘De Glind over 15 jaar’, dat donderdagavond werd gepresenteerd, zijn verschillende opties opgenomen om het dorp wat meer ‘body’ te geven. Dat leidde gaf direct al enige beroering bij de bezoekers in dorpshuis De Voeg.

Door Arjan Hoefakker

De plannen van de gemeente behelzen de bouw van zo’n veertig wooneenheden in de kern en het buitengebied van De Glind, vertelde stedenbouwkundige Anna Kok in een toelichting op de voorlopige plannen. Het is nog niet duidelijk of het zorg- of reguliere woningen worden. En ook niet of het gaat om huur- en/of koopwoningen.

Op tekeningen gaf Kok aan waar de gemeente mogelijk wil gaan bouwen. ,,Sommige mensen zien wat op hun eigen grond ingetekend. Maar dit is een eerste planfilosofie. Daarna praten we met de mensen wat ze ervan vinden. Dan is er de mogelijkheid om bezwaar te maken of aanvullingen te geven”, suste ze enkele geschrokken aanwezigen.

Het sportcomplex van De Glind wordt mogelijk verplaatst naar de noordkant van het dorp. ,,Als je de velden laat liggen, kun je zestien woningen minder bouwen’’, lichtte de stedenbouwkundige toe. ,,En er komt een centrale parkeerplaats, zodat parkeren niet meer in het centrum is.”

De kinderboerderij verhuist mogelijk naar de Glindhorst. ,,Dat is milieuhindertechnisch beter”, gaf Kok aan. In de zaal ontstond daarop groot geroezemoes en er werden direct verschillende alternatieven aangedragen.

Ook de plannen voor herinrichting van het groene plein in het dorpscentrum zorgde voor commotie. ,,Er is nu nog veel verkeershinder maar de verkeersstromen kunnen anders geleid worden. Hoe precies is nog niet duidelijk, maar in een vierkant rijden kan sluipverkeer weren. Ook kunnen daar dan kavels met wooneenheden worden gebouwd. Dit zorgt voor een totaal andere kijk op de groene ruimte dan u nu gewend bent. Dit wordt een dorpsdiscussie. Ik neem wat ik hier vanavond hoor mee in ons onderzoek. We zitten nu in de fase van bespreking met de initiatiefgroep en het definitief concept. We willen in 2008 aan de gang met het structuurplan”, zei Kok.

De stedenbouwkundige benadrukte dat behoud van het karakteristieke karakter van De Glind zwaar meetelt. ,,Het lijkt wel of de bebouwing gestrooid is, dat willen we weer doen. Woningen hebben allemaal een kavel en niemand heeft hekjes. Dat vind je nergens en dat is erg mooi.”

Bewoners, zorginstanties, verenigingen en de Rudolphstichting - beheerder van veel gebouwen in De Glind - maken zich sterk om samen met de gemeente te werken aan een goede toekomstvisie voor het dorp op het gebied van woningbouw, zorg en infrastructuur. Dinsdag 15 mei wordt een openbare inspraakavond belegd door deze ‘initiatiefgroep’. Dan wordt de dorpsvisie van de bewoners besproken.

Die visie wordt vervolgens tegenover die van de gemeente gezet om in overleg tot een breed gedragen plan te komen. Herman van Huisstede, de nieuwe penningmeester van Plaatselijk Belang:,,Het is belangrijk dat het dorp wat groter kan worden.”

,,Het zijn mooie plannen, maar er moet wel op agrarisch gebied worden gelet’’, reageert bezoeker Peter van Donkelaar na afloop van de presentatie. ,,Ook moeten ze goed naar het dorp kijken, want als de kinderboerderij wordt verplaatst en het voetbalveld tegen agrarisch gebied aan komt te liggen, dan vind ik dat niet slim.’’

Jacques Gordijn noemt de plannen interessant. ,,Het is erg leuk dat er in ieder geval plannen zijn voor het dorp. Dat is nog nooit gebeurd. We kunnen zelf onze mening inbrengen en dus gaan we onze eigen visie bedenken op de bijeenkomst op 15 mei in De Voeg, waar iedereen welkom is.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie