Verkiezingskoorts op Antillen

19 april 2007 om 00:00 Nieuws

In december 2008 verdwijnt naar alle waarschijnlijkheid het orgaan van de Nederlandse Antillen en gaan de verschillende eilanden een nieuwe relatie met Nederland aan. De toekomstige staatkundige relatie met Nederland vormt op alle eilanden een belangrijk onderwerp van de campagnes. De verkiezingscampagnes op Curaçao en Sint Maarten kenmerken zich door felle persoonlijke aanvallen op politici en hoog oplopende emoties. In Bonaire gebeurt dat in iets mindere mate. Op Saba en Sint Eustatius is sprake van relatief rustige campagnes.Op Curaçao liggen de elf deelnemende partijen vooral met elkaar overhoop over de Slotverklaring die Nederland heeft aangeboden, maar die eind vorig jaar door de Eilandsraad van Curaçao werd afgewezen.

In toekomst andere relatie met Nederland WILLEMSTAD (ANP) - Op de vijf eilanden van de Nederlandse Antillen zijn vrijdag verkiezingen voor de Eilandsraad. Al wekenlang zijn er op de eilanden soms zeer felle campagnes.

Slotverklaring

Momenteel zijn er twee duidelijke pro-Slotverklaring partijen (PAR en PNP). Zij willen in een nieuwe Eilandsraad de Slotverklaring alsnog goedkeuren. In het akkoord belooft Nederland aanzienlijk bij te dragen aan verlichting van de schuldenlast van het eiland, maar stelt daar strengere controle op financieel en juridisch gebied tegenover. De andere negen Curaçaose partijen zijn tegen de Verklaring of voorstander van nieuwe onderhandelingen met Nederland.

In verscheidene peilingen lijkt het mogelijk voor PAR en PNP om een meerderheid van 11 zetels te behalen in de Eilandsraad die in totaal 21 zetels kent. De campage wordt ontsierd door verfbommen op politieke billboards, maar vooral met reclamecampagnes van organisaties die zich niet aan een politieke partij hebben gebonden. Een reclamespot over een biechtende vrouw die veel gelijkenis vertoont met premier Emily de Jongh-Elhage (PAR) heeft tot veel commotie en zelfs een veroordeling van de bisschop geleid.

Strijd

Op Sint Maarten kenmerkt de strijd tussen de zes deelnemende partijen zich door middel van reclamecampagnes met onflatteuze of zelfs bewerkte foto’s van tegenstanders. De Democratic Party van Sarah Wescott-Williams is de overheersende macht op Sint Maarten. Al acht jaar heeft de DP zonder de coaltiepartners het eiland kunnen besturen en wil dat komende jaren blijven volhouden. De grootste oppositiepartij National Alliance ruikt haar kans door te wijzen op het feit dat de groeiende economie van het eiland maar een beperkt deel van de bevolking ten goede komt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie